Digidexo.com

Syklisk AMP & Glukose

Cyklisk AMP er en av de "andre budbringere" som kroppen bruker å foreta gener for å transkribere hormoner. Hormoner har spesifikke funksjoner. Cyklisk AMP er aktivert ved et enzym kalt adenyl cyclase på overflaten av en celle.

Glukose

Når glukose er inntatt, utløser det en insulinsekresjon i kroppen. Insulin er et hormon som fører til glukose for å bli lagret i forskjellige vev, inkludert leveren, fettvev og skjelettmuskel. En liten mengde av insulin er klar for sekresjon i løpet av glukose inntak, men resten av insulinet blir transkribert fra genene som indirekte aktiverer glukose i kroppen.

Mekanisme

Cyklisk AMP blir aktivert av en G-protein på overflaten av cellene, spesielt på betacellene i bukspyttkjertelen. G-proteinet er en syv-membranprotein. Den aktivering av adenyl cyclase bevirker cyklisk AMP til å reise til kjernen av cellen. Det binder seg til reseptoren på kjernen og bevirker transkripsjon av genene for insulin produksjon.

Syklisk AMP øvrige funksjoner

Cyklisk AMP er ikke bare den andre budbringeren for insulinsekresjon for glukose absorpsjon. Det er også den nest messenger for andre hormoner som glukagon, calcitonin, og skjoldbrusk-stimulerende hormoner.