Digidexo.com

Kan du ha Herpes inni munnen?

Herpes simplex virus 1 (HSV-1) er viruset som forårsaker forkjølelsessår. Selv om disse vanligvis vises utenfor munnen, kan de vises i enkelte deler av munnen. Bare en lege kan avgjøre om en bestemt manifestasjon av oral sår er en canker (ikke forårsaket av herpes) eller en kald sår.

Effekter

Ifølge Mayo Clinic, de fleste munnsår oppstår på leppene eller andre deler av ansiktet, selv om noen forkjølelsessår danner på tannkjøttet eller på den harde ganen. Munnsårpasienter opplever en tilstand av prikking eller brennende følelse i området der sår vil skje i tiden frem til utbruddet. Munnsår som røde blemmer som bryter og frigjør væske, endelig skorper over og blir gulaktig.

Transmission

HSV-1 er bemerkelsesverdig lett å spre, i nærvær eller fravær av et utbrudd. Viruset spres gjennom hud-til-hud kontakt og også gjennom felles elementer som håndklær og kjøkkenutstyr; Dette er mest sannsynlig skje i løpet av et utbrudd, men kan også skje mellom utbrudd gjennom en prosess som kalles asymptomatisk virusutskillelse. HSV-1-infeksjon er vanlig, ifølge Jennifer S. Smith av det internasjonale byrået for kreftforskning og N. Jamie Robinson av GlaxoSmithKline Forskning og Utvikling, og utbredelsen av HSV-1-infeksjon i USA er 68 prosent.

Behandling

Antivirale midler er den primære behandling for munnsår, selv om Mayo Clinic bemerker at de fleste forkjølelsessår klare seg på egen hånd i en uke eller litt lengre. Antivirale behandlinger inkluderer acyclovir, Valacyclovir og famciclovir, og være foreskrevet som et forebyggende tiltak hvis en pasient har hyppige utbrudd. Det finnes ingen kur for oral herpes.

Komplikasjoner

HSV-1 er noen ganger overføres fra munningen av en partner til genitalregionen av en annen partner, utløser en genital herpes infeksjon. Imidlertid er de fleste genital herpes tilfeller forårsaket av HSV-2, et beslektet virus. The Mayo Clinic anbefaler å unngå nærkontakt med immunsupprimerte mennesker, inkludert spedbarn, som infeksjon kan ha verre effekt i disse gruppene. Personer med forkjølelsessår noen ganger selv infisere sine øyelokk eller øyne, og Mayo Clinic rapporterer at dette kan føre til blindhet.