Digidexo.com

Har luktesansen påvirker smakssansen?

Har luktesansen påvirker smakssansen?


Alle som har blitt tvunget til å klemme nesen mens Downing en som smaker vondt medisin vet at luktesansen spiller en sterk rolle i smakssansen. Smak er en begrenset følelse, med reseptorer på tungen bare plukke opp noen få spesifikke smak. Luktesansen bidrar til oppfatningen av smak ved å gi mer informasjon for å legge til smak.

Stimulere sansene

Både olfaktoriske (luktesans) reseptor-celler og smaks- (smakssans) reseptor-celler er kjent som chemoreceptors, og de blir stimulert av visse molekyler. Stimulering av disse reseptorene bærer en melding til hjernen, som produserer fornemmelser av lukt og smak.

Hvordan lukter påvirke Taste?

Mye av det mennesker oppfatter som smaken er faktisk luktesansen. Smaksreseptorer er ansvarlig for å oppdage et begrenset antall tilstander: søt, sur, bitter og salt. Duftmolekylene plukket opp av luktereseptorer fylle ut resten, som fører duft av sitron å gjøre oss smake sitron og duften av sjokolade for å gjøre oss smake sjokolade.

The Tap av lukt og smak

Mange faktorer kan bidra til tap av lukt, noe som svekker smakssansen. Røyking, polypper, øvre luftveisinfeksjoner og strålebehandlinger er noen faktorer som kan skade oppfatning av lukt og smak. Med alderen kan luktesans og smak også gå tapt. Folk som tror de kan ha svekket sanser av lukt og smak bør besøke en otolayngologist, eller et hode / nakke kirurg, for en skikkelig diagnose og behandling plan.