Digidexo.com

Overgangsalder og risiko for graviditet

Når de begynner å oppleve hetetokter, mange kvinner feilaktig anta at de ikke lenger kan bli gravid. Selv om risikoen for graviditet avtar vanligvis når du opplever menopause symptomer, kan du likevel bli gravid selv etter mensen har stoppet.

Typer

Menopause oppstår i to forskjellige faser: perimenopause og overgangsalder. Under perimenopause, som kan vare 2-8 år, opplever du fysiske symptomer på avtagende fruktbarhet. Menopause oppstår etter at du har gått 12 måneder uten å oppleve en menstruasjon.

Graviditet under perimenopause

Under perimenopause, minsker i kroppens produksjon av østrogen kan føre til at du har eggløsning sjeldnere eller mer uberegnelig. Mindre hyppig eggløsning minsker risikoen for graviditet; men kan mer uberegnelig eggløsning øke risikoen for graviditet siden du er mindre sannsynlig å være i stand til å forutse dine fruktbare dager i løpet av menstruasjonssyklusen.

Symptomer

Symptomer som indikerer at du opplever den første fasen av overgangsalder og kan fortsatt bli gravid inkluderer uregelmessig menstruasjon, hetetokter, nedsatt fruktbarhet, vaginal tørrhet og endringer i dine seksuelle lyster, ifølge Mayo Clinic.

Graviditet under Menopause

Når du har gått et år uten mensen og er offisielt menopausen, er du fysisk ute av stand til å bli gravid fordi kroppen din er ikke lenger eggløsning (slippe egg å bli befruktet).

Advarsel

For å unngå en uønsket graviditet i overgangsalder, bør du avstå fra samleie eller bruke noen form for prevensjon før minst ett år etter at mensen har stoppet.