Digidexo.com

Hydronefrose Symptomer hos babyer

Hydronefrose Symptomer hos babyer


Hydronefrose er dilatasjon, eller stretching, av nyrene som kan føre til urinveiene blokkeringer og andre problemer. Det er generelt et behandlingsbart og ikke alvorlig tilstand, men i enkelte tilfeller kan det være ganske problematisk. Hydronefrose kan forekomme i mennesker i alle aldre, inkludert spedbarn. De fleste barn som er diagnostisert med hydronefrose er født med det, men noen babyer utvikle det etter fødselen.

Årsaker

Hydronefrose har flere ulike årsaker, for eksempel en mangel, obstruksjon eller skade på enveis ventil som styrer urinstrømmen, noe som kan føre til urin tilbakestrømning, eller blokkering av urinveiene, for eksempel en nyre stein eller en kink i ureter. Noen babyer er også født med andre former for avvik som forårsaker problemet.

Symptomer

Noen barn har ingen merkbare symptomer på hydronefrose, avhengig av kilde av hydronefrose og hvor alvorlig det er. Noen symptomer er smerter, blødninger og infeksjoner, hevelse i magen, smerter mens urinering, og en reduksjon i frekvensen av urinering.

Tester og diagnose

Hvis et spedbarn er mistenkt for å ha hydronefrose, kan flere tester utføres av en pediatrisk urolog for å bekrefte denne diagnosen. Den ene er en enkel ultralyd, som vil undersøke barnets blæren og nyrene. En annen test, kalt en "ugyldig cystourethrogram," kan bestilles hvis ytterligere undersøkelser er nødvendig. Under denne testen, er et rør satt inn i barnets urinrøret, og fargestoff injiseres slik urologens kan spore hvor urinen er i bevegelse i systemet. En tredje test, kalt en "renal scan", kan også gjøres for å avgjøre hvor godt nyrene fungerer.

Behandling

Behandling for hydronefrose avhenger av det spesifikke problemet forårsaker hydronefrose. Hvis tilstanden er mild, vil de fleste barn og spedbarn overvåkes kun for infeksjoner og andre problemer, og problemet vil ofte rette seg selv over tid. Hvis tilstanden er mer alvorlig, er det ofte korrigeres med kirurgi.

Prenatal Hydronefrose

Mange tilfeller av hydronefrose oppdages ved ultralyd før babyen er født. Ultralyd tekniker kan spot en av flere typer misdannelser mens du utfører en rutinesjekk. Dette er en av de mest vanlige uregelmessigheter som finnes i løpet av en ultralyd, men heldigvis er halvparten av babyer mistenkes å ha hydronephrosis mens in utero fødes uten.