Digidexo.com

Hva er tegn på fargeblindhet?

Hva er tegn på fargeblindhet?


Fargeblindhet, også kjent som fargeblindhet, berører om lag 8 prosent av menn og 0,5 prosent av kvinner i USA, ifølge Forhindre blindhet America. De fleste mennesker med fargeblindhet kan se noen farger, og bare et lite antall ikke klarer å oppdage alle typer farger.

Identifikasjon

Fotoreseptorer i øyets netthinne er ansvarlig for din evne til å skille mellom farger. Disse fotoreseptorer, kalt kjegler, inneholder lyssensitive pigmenter som gjør at fargegjenkjenning. Når kjeglene mangler noen av disse lysfølsomme pigmenter, det påvirker din evne til å se visse farger.

Typer av fargeblindhet

Rød-grønn fargemangel oppstår når du har en hard tid å gjenkjenne røde og grønne farger eller nyanser av disse fargene. Personer med denne mangel kan være i stand til å se rødt eller grønt til en viss grad, men kan ha problemer med å identifisere disse fargene avhengig av hvor lys eller mørk fargene virker. I alvorlige tilfeller, disse fargene grå. Blå-gul farge mangel er en mer alvorlig form av sykdommen som påvirker evnen til å gjenkjenne blått og gult. Folk som har denne type blå-gul farge mangel kan også ha rød-grønn farge mangel. I alvorlige tilfeller kan en berørt person være virkelig fargeblind og ikke klarer å se noen farger. Hvis du har denne sjeldne tilstanden, som kalles achromatopsia, vil du bare kunne se nyanser av grått og svart og hvitt.

Symptomer

Symptomer på fargeblindhet kan bli tydelig om den gangen du starter førskole eller skole. Barn med mangel har problemer med riktig å identifisere bestemte farger. Det er ikke alltid lett for foreldre å få øye på fargeblindhet, som barn kan ofte kompensere for tilstanden. Dersom barnet vet at himmelen er blå, vil han være i stand til å korrekt identifisere fargen på himmelen uten faktisk å være i stand til å se fargen blå. Hvis det er en historie med fargeblindhet i familien din, vil du ønsker å nevne familien din historie med barnelege, som kan avgjøre om testing er nødvendig.

Årsaker

I de fleste tilfeller er fargeblindhet arvet. Det går ofte fra mor til sønn via en X-bundet recessivt gen. Sykdommer eller skader på synsnerven eller netthinnen kan også føre til fargeblindhet, som kan multippel sklerose, glaukom, diabetes, leukemi, makuladegenerasjon, alkoholisme, sigdcelleanemi, leukemi og Alzheimers og Parkinsons sykdom. Medisiner som brukes til å behandle hjertesykdommer, infeksjoner, høyt blodtrykk og nervøse lidelser kan også føre til fargeblindhet. I noen mennesker, blir linsen i øyet gul med alderen, påvirker måten fargene blir sett.

Testing

Testing for fargeblindhet er utført ved å be deg se på en serie med bilder som består av prikker. Tall er plassert i midten av bildene i rødt, blått og grønt. Hvis du har en fargeblindhet du ikke vil være i stand til å se disse tallene.

Coping med Fargeblindhet

Det finnes ingen måte for å behandle fargeblindhet, men man kan lære å kompensere for tap av farge på en rekke måter. Fargede briller kan gjøre det lettere å se forskjell på farger, og du kan finne at du kan skille farger etter hvor lyst eller mørkt de er. Utenatlæring av visse farge bestillinger kan være nyttig. Huske at det røde lyset er alltid plassert på toppen av en vertikal lyskrysset og det grønne lyset er alltid på bunnen kan hjelpe en person med fargeblindhet kompensere for manglende evne til å se farger.