Digidexo.com

Bivirkninger av Efavirenz

Efavirenz er en av de medikamenter som benyttes for det formål å behandle HIV-infeksjon, og er tatt sammen med andre HIV-medisiner. Det gjør ikke kurere denne sykdommen, men bidrar til å hindre at enkelte HIV komplikasjoner. Som med mange andre stoffer, er visse bivirkninger forbundet med Efavirenz som kan være mild eller alvorlig.

Allergisk reaksjon

For de som tar Efavirenz, er en alvorlig allergisk reaksjon mulig. Drugs.com sier at symptomer på en allergisk reaksjon inkluderer utslett, hevelse i ansikt, lepper, tunge og munn, pustevansker, brystsmerter eller tetthet, merkelig oppførsel, endringer i personlighet, vrangforestillinger og hallusinasjoner. Andre mulige symptomer er mørk urin, blek avføring, hukommelsestap, sår som ligger i munnen, paranoia, feber, utslett, tretthet, alvorlig depresjon og selvmordstanker. Oppsøke lege umiddelbart hvis noen av disse vedvarer.

Bivirkninger - Nervous System

Mild til alvorlig nervesystemet bivirkninger er mulig for de som ble behandlet med dette stoffet. Som det fremgår av Drugs.com, kan disse omfatte svimmelhet (10%), søvnløshet (7%), hodepine (6%), døsighet og hypesthesia (2-3%). Hukommelsestap, hallusinasjoner, agitasjon, livaktige drømmer, endringer i personlighet, nedsatt konsentrasjonsevne, mareritt, unormale drømmer, kramper, skjelvinger, problemer med balanse, prikking og nedsatt konsentrasjon er også rapportert. Mange av disse er ikke alvorlig og avta etter 2-4 ukers behandling.

Bivirkninger - Psykiatrisk

Psykiatriske bivirkninger er rapportert, og i noen tilfeller har vært alvorlige. Drugs.com rapporterer at symptomer inkluderer selvmordstanker, depresjon (19%), alvorlig depresjon, angst (13%), nervøsitet (7%), ikke-dødelig selvmordsforsøk, aggressiv oppførsel og paranoia. Obsessive atferd, humørsvingninger, vrangforestillinger og irritabilitet har også vært opplevelsen av de som tar Efavirenz. I mange tilfeller Drugs.com fastslår at pasientene har sluttet å ta dette legemiddel på grunn av disse bivirkninger.

Bivirkninger - Dermatologic / Gastrointestinal

Tørr hud, utslett, Stevens-Johnson syndrom, følsomhet for sollys og misfarging av huden har blitt rapportert av de som tar Efavirenz, sier Drugs.com. Hudutslett forekommer hos opptil 40% av de som tar dette stoffet. Gastrointestinale bivirkninger er kvalme (10%), diaré (10%), oppkast, dårlig fordøyelse, forstoppelse, magesmerter og sjelden, svie i munnen, tannkjøtt og tunge. Drugs.com forklarer at i noen tilfeller, ble behandlingen stoppet på grunn av brennende munn syndrom.

Ytterligere bivirkninger

Andre bivirkninger omfatter økning i visse enzymer i leveren, slik som ALAT, ASAT og GGT. Leversvikt og hepatitt har også blitt rapportert. Hjertebank, muskelsmerter, leddsmerter og rødme er andre mulige bivirkninger rapportert av Drugs.com. Trøtthet, unormalt syn, feber, hoste, steiner i urinveiene, lungekomplikasjoner og lungebetennelse har også blitt opplevd.