Digidexo.com

Hvor sunn er Quinoa?

Hvor sunn er Quinoa?


Til tross for sitt rykte som et "gammelt korn," quinoa er faktisk en psuedo-frokostblanding, betegnelsen på mat som er kokt og spist som ekte korn. Quinoa - uttales Keen-wah - er en av de få vegetariske kilder til komplett protein. Men det er en sunn alternativ for omnivores og vegetarianere likt, og tilbyr en rekke andre nyttige næringsstoffer, inkludert jern, magnesium og fiber.

Makronæringsstoffer

Hver kopp quinoa inneholder 8 gram komplett protein, noe som betyr at det gir alle ni essensielle aminosyrer. Den inneholder også lysin, en ytterligere aminosyre som hjelpemidler i vevsvekst og reparasjon. I likhet med andre "ekte" korn, er quinoa relativt høy i karbohydrater, ringing i på 39 gram per kopp; Imidlertid, 5 gram som er fiber. Quinoa er også lav i fett, med 3,5 gram per kopp, mindre enn 0,5 gram av noe som er usunt mettet fett.

Vitaminer

I tillegg til sin makronæringsstoff innhold, quinoa tilbyr flere B-kompleks vitaminer som er viktig for kroppens funksjon. Disse inkluderer folat, et vannløselig B-vitamin som er spesielt viktig for kvinner i fertil alder, som det reduserer risikoen for visse fødselsskader. Quinoa inneholder 78 mikrogram folat, eller om lag 20 prosent av Dietary Reference Intake som fastsatt av Institute of Medicine. Den inneholder også 0,2 mg thiamin, en annen B-vitamin som er involvert i funksjonen av nervesystemet og karbohydratmetabolisme. Dette tilsvarer 17 prosent av DRI for menn og 18 prosent for kvinner. En tredje vitamin B, B-6, er også til stede i quinoa; dette vitaminet, også kjent som pyridoksin, syntetiserer nevrotransmittere serotonin og noradrenalin. Quinoa inneholder 0,2 milligram, eller 18 prosent av den DRI. Til slutt, en kopp quinoa tilbyr 0,2 milligram riboflavin eller vitamin B-2, eller 15 prosent av DRI for menn og 18 prosent for kvinner. Dette vitamin bidrar til å bryte ned karbohydrater, proteiner og fett.

Mineraler

Quinoa skjer for å være en enda rikere kilde til mineraler, spesielt jern - nødvendig for fremstilling av røde blodceller - med 2,76 milligram, eller 46 prosent av DRI for menn og 35 prosent for kvinner. Det er også høy i fosfor, noe som bidrar til å danne bein i tennene, med 48 prosent av DRI, eller 281 milligram. Quinoa gir 118 milligram magnesium, noe som tilsvarer 36 prosent av DRI menn og rundt 46 prosent for kvinner; dette mineralet aktiverer enzymer, faste kalsiumnivå og bidrar til energiproduksjon og dannelse av bein og tenner. Til slutt vil en kopp quinoa tilby deg 2,02 milligram sink, som er 21 prosent av DRI for menn og 29 prosent for kvinner. Sink spiller en rolle i funksjonen av mer enn 300 enzymer.

Hvordan forberede Quinoa

Quinoa kokker på komfyren i 20 minutter, så det er en rask kilde til protein og karbohydrater for et raskt måltid. Cooking nettstedet The kitchn anbefaler skylling tørr quinoa i en sil for å fjerne sin ytre belegg, noe som kan smake bittert. For en boost av smak, kok quinoa i vegetabilsk eller kylling kjøttkraft; legge til andre krydder eller aromater som hvitløk, rosmarin eller bare ren salt og pepper. Quinoa kan også gjøres i en ris oker ved tilsetning av 2 kopper av væske for hver 1 kopp quinoa.