Digidexo.com

Sluttfasen av leversvikt

Leversvikt betyr at vesentlige deler av leveren ikke er i stand til å helbrede. Leveren er det største kjertel organ i kroppen og har mange funksjoner, inkludert muligheten til å filtrere ut skadelige stoffer. Leversvikt er en livstruende tilstand som betyr at leveren din har mistet hele eller mesteparten av sin evne til å fungere. Det kan være kronisk eller akutt.

Kronisk vs akutt leversvikt

Kronisk leversvikt utvikler seg gradvis, vanligvis i løpet av flere år. Kronisk leversvikt er vanligvis forårsaket av hepatitt B eller C, levercirrhose, alkoholmisbruk eller underernæring Akutt leversvikt er mindre vanlig, og kan utvikle seg i løpet av 48 timer. Akutt leversvikt er vanligvis et resultat av en overdose medikamenter eller forgiftning.

Progresjon

Ifølge American Liver Foundation, uansett hva slags leversykdom du har, er skade på leveren sannsynlig å utvikle seg på en forutsigbar måte. I de tidlige stadiene av leversykdom, blir leveren øm og forstørret. En betent Leveren har vanligvis ingen symptomer. Hvis den er ubehandlet, kan den begynne å forårsake permanente skader på leveren. Arrvev gradvis erstatter friskt vev, en prosess kjent som fibrose. Når leveren ikke lenger kan helbrede seg selv, kalles det skrumplever.

Symptomer

Symptomer på siste etappen leversvikt inkludere gulfarging av hud og øyne, blåmerker eller blør lett, søvnighet og oppbygging av væske, spesielt i magen, som er kjent som ascites. Du kan bli forvirret og desorientert. Det er en risiko med koma og død.

Behandling

Behandling avhenger av om leversvikt er akutt eller kronisk. Hvis akutt leversvikt er fanget tidlig nok, kan skade noen ganger bli reversert. Alkohol må unngås, og kontroller er plassert på salt og proteininntak. Når leversvikt er kronisk og har utviklet seg i løpet av en lang tidsperiode, fokuserer behandling på å spare den delen av leveren fremdeles fungerer. Ved den siste fasen av leversvikt, kan en levertransplantasjon være nødvendig.

Liver Transplant

En levertransplantasjon er kirurgi for å erstatte en syk liver med et sunt, enten en hel lever eller et parti av en frisk lever. En del av en frisk lever er i stand til å vokse inn i en hel lever. Transplantasjon kan være det eneste alternativet for en pasient som er sannsynlig å dø av leversvikt. Ifølge American Liver Foundation, ca 17 000 amerikanere er på venteliste for levertransplantasjon. Se ressurser for mer informasjon om levertransplantasjoner.