Digidexo.com

Hvordan sjekke Mat etiketter

Sjekker mat etiketter er viktig å forstå hvilke ingredienser, næringsstoffer og andre stoffer du tillater inn i kroppen din når du spiser visse matvarer. Du kan ikke forvente å vite hva du spiser bare ved å kaste et blikk på forsiden av en boks. Sjekk alltid mat etiketter grundig, inkludert ingredienser, kalorier, fett, fiber, natrium og prosenter av næringsstoffer som finnes i produktet. Du vil bli bedre utdannet om hvilke matvarer er gunstig for helsen og hvilke matvarer du bør unngå. Her er noen av de viktigste tiltak for å følge når du sjekker mat etiketter.

Hvordan sjekke Mat etiketter

Hvordan sjekke mat etiketter

•  Kontroller utløpsdatoen. Dette forteller deg når maten er ikke lenger trygt (eller velsmakende) for å spise. Mange matvarer kan fortsatt bli fortært i løpet av få dager har passert utløpsdatoen, som egg og mange bearbeidet mat. Utløpsdatoen er vanligvis funnet på baksiden av mat-pakken. Boxed mat som frokostblanding og knekkebrød inneholder vanligvis utløpsdatoer trykt på toppen av boksen.

Legg merke til kalori-og fettinnhold på mat etiketter. Dette er spesielt viktig hvis du er overvektig og i fare for helseproblemer, har høyt kolesterol, er slanking eller prøver å opprettholde en sunn vekt. Vær oppmerksom på at transfett er det farligste av alt fett og bør unngås helt hvis mulig.

Kontroller natrium innhold. Høye mengder av natrium (mer enn 2350 mg, basert på en diett på 2000 kalorier) kan føre til tilstander som høyt blodtrykk og høyt kolesterol. (Ref. 2.)

Ta en titt på fiberinnholdet. Fiber hjelpemidler i sunn tarm funksjon. Den anbefalte daglige rasjon for en gjennomsnittlig person er 25 gram. (Ref. 1.)

Kontroller prosenter av næringsstoffene i maten. Denne informasjonen er plassert på bunnen av ernæring etiketten. Denne delen av etiketten vil vanligvis inneholde prosenter av kalsium, jern og vitamin A og C. Merk at denne prosentandelen er også basert på en 2000 kalori daglige kosthold. (Ref. 1.)

Undersøk listen over ingredienser. Ingredienser er alltid oppført i rekkefølge, fra den høyeste andelen til lavest andel som finnes i produktet. For eksempel, hvis korn er den første bestanddel som er oppført, betyr dette at produktet inneholder høyere mengder av korn enn for en hvilken som helst etterfølgende bestanddel.

•  Kontroller etiketten for å se om maten er økologisk. Organiske matvarer er nesten alltid et sunnere valg, da de inneholder lite eller ingen plantevernmidler eller additiver, selv om de vanligvis er mer kostbart. La deg ikke lure. Hvis en etikett leser at maten "inneholder organiske ingredienser," dette kan bety at bare fem prosent eller mindre av produktet faktisk er økologisk.

Hint

  • Gjøre oppmerksom på porsjonsstørrelser. Hvis en cottage cheese etiketten viser at den inneholder 80 kalorier og tre gram fett per servering, må du multiplisere disse tallene med antall porsjoner som du spiser.
  • Hvis du overvåker sukker inntaket, når du sjekker mat etiketter oppmerksom på at ingredienser som laktose, glukose, sukrose, maltose, dekstrose, fruktose og selv honning er bare andre navn for sukker. (Ref. 3.)
  • Hvis det er noen ingredienser som er oppført på en mat etikett, kan det være lurt å tenke to ganger før du kjøper produktet.