Digidexo.com

Hvordan virker en nyre stein Utvikle?

Hvordan virker en nyre stein Utvikle?

Om nyrestein

Nyrene produsere urin ved filtrering av mineraler og metabolitter fra sirkulasjonssystemet. Normalt er disse mineraler ganske enkelt oppløses i urinen, men de kan av og til crystalize og aggregere for å danne en fast masse som festes til veggen nyre. Nyrestein kan være mikroskopisk, eller så stor som en golfball. Forstyrrelser i nyre og Crohns sykdom kan øke risikoen for nyrestein. Dehydrering kan også føre til nyrestein, som deres er en høyere sannsynlighet for at mineralet vil skille fra urinen i urinveiene.

Kalsium oxalate steiner

Kalsium oksalat er en kjemisk forbindelse som består av kalsium, karbon og oksygen. Den danner nålformede krystaller, og står for om lag 80 prosent av nyrestein. Mens det tidligere ble antatt at en lav-kalsium diett kan hemme dannelsen av disse steinene, synes det motsatte å være sant. Kalsium binder seg til oksalat i fordøyelseskanalen, noe som betyr at det er mindre oksalat tilgjengelig for å bli absorbert i blodet. Mindre kalsium betyr mer oksalat filtreres av nyrene, og det kan da binde med kalsium i urinveiene, forårsaker nyrestein. Oksalat naturlig forekommer i store mengder i enkelte matvarer, for eksempel sjokolade, søte poteter, spinat og rødbeter.

Struvitt og urinsyre Stones

Struvitt steiner form på grunn av urinveisinfeksjoner. Enkelte bakterier kan konvertere urea til ammoniakk, redusere surheten i urinen og tillater magnesium, fosfat og ammonium til crystalize og danne struvitt steiner. Proteus mirabilis er en bakterie som vanligvis fører til struvitt steiner. Men store mengder av urinsyre kan også føre til nyrestein. Hvis nyrene må filtrere store mengder urinsyre fra blodet, kan det crystalize i urinveiene. Ca 5 til 10 prosent av nyrestein er urinsyre steiner og de vanligvis forekommer hos personer med underliggende sykdommer som gikt eller metabolske forstyrrelser.