Digidexo.com

Definisjonen av nyredialyse

Definisjonen av nyredialyse


Nyrene er en integrert del av kroppens mekanikk. Uten nyrene, vil avfallet ikke kan fjernes, og nødvendige ioner, næringsstoffer og vann ville gå tapt. Nyrene mottar blod inn i deres filtreringssystem, glomeruli, og skille det farlige avfallet fra de gunstige produkter. Når dette systemet er skadet, blir blod giftig, og det er dødelig når venstre ubehandlet. Nyre dialyse er en mekanisk måte å ta over funksjonen til nyrene og skylle blod under kronisk eller akutt nyresvikt.

Hemodialyse

Hemodialyse er den vanligste formen for nyredialyse. Denne metoden brukes til å rense blodet direkte fra en vene. Maskinen mottar blod, fjerner avfall og overflødig vann, og returnerer det til arteriene. Få tilgang til blodet er gjort på to måter. Legen setter et kateter i en stor blodåre i halsen, brystet eller ben. For de som trenger nyre dialyse flere ganger i uken, vil legen skape en forbindelse mellom en vene og en arterie. Denne forbindelsen kalles en fistel, og det gir lettere tilgang og mindre stresset for pasienten. Hemodialyse tar ca 3-5 timer, og prosedyren er gjort minst tre ganger i uken.

Peritoneal dialyse

Peritoneal dialyse bruker tarmen til å filtrere blodet. Siden næringsstoffer blir levert til tarmen for absorpsjon etter å ha spist, kan avfallet fjernes før det går inn i blodstrømmen. Denne form for dialyse anvender en sukker og mineral-løsning som blir injisert inn i tarmen gjennom et kateter. Løsningen plukker opp avfall, kjemikalier og overflødig vann. Etter flere timer ble oppløsningen fjernet sammen med avfallet som blandes med sukker. Denne prosessen blir utført flere ganger om dagen.

Risiko og fordeler

Som med alle medisinske prosedyre, er det risiko og fordeler. Fordelene er rent blod og stabilisert blodtrykket. Risiko avhenge av fremgangsmåten gjennomføres. Med hemodialyse, kan blodpropp og infeksjon oppstår på stedet av kateteret eller fistler. Plutselig fall i blodtrykket kan gjøre pasienten svimmel eller kvalm, og han kan ha muskel kramper. Peritoneal dialyse bærer de samme risiki, bortsett feber kan forekomme, og det kan være mer smertefullt for pasienten.

Home Care

Når gjennomgår nyredialysebehandlinger, er det viktig å opprettholde riktig behandling av fistelen eller området av kateteret. Innsnitt området må holdes rene for å unngå smitte. Pasienter må følge legens ordre for kosthold, og aldri bruker mer vann enn det som er anbefalt. Noe unormalt som svimmelhet eller infeksjon bør rapporteres til lege.