Digidexo.com

Forskjellen mellom HPV og Herpes

Humant papillomavirus (HPV) og herpes er begge seksuelt overførbare sykdommer (SOS). Genital HPV er den vanligste STD, men i motsetning til herpes, kan den bli fjernet uten noen gang en person vite at hun hadde det.

Årsaker

Genital HPV kan være forårsaket av hvilken som helst av mer enn 40 typer av HPV. Herpes er forårsaket enten av herpes simplex virus type 1 (HSV-1) eller type 2 (HSV-2), selv om de fleste tilfellene er forårsaket av HSV-2.

Symptomer

Det er vanligvis ingen symptomer for HPV eller herpes. Imidlertid kan visse typer HPV forårsake kjønnsvorter skal vises, og sår kan oppstå under et utbrudd av herpes.

Prevalens

Per 2007 var det om lag 20 millioner mennesker smittet med genital HPV. I kontrast, som i 2006 var det 45 millioner mennesker smittet med herpes.

Forebygging

Det er for tiden en vaksine som forhindrer at de typene HPV som oftest forbundet med kjønnsvorter. For både HPV og herpes, vil bruke kondom på riktig måte redusere risikoen for å bli smittet.

Behandling

Det finnes ingen kur for HPV eller herpes, men HPV vil ofte gå bort av seg selv gitt et sunt immunsystem. Det er antivirale medisiner som kan bidra til å forhindre, eller i det minste forkorte, et utbrudd av herpes.