Digidexo.com

Typer av Flatormer

Typer av Flatormer


Som navnet antyder, flatormer er medlem av ormen arter, er flat og har ingen skjelett. Svært enkle skapninger, de bruker bittesmå hår-lignende funksjoner som kalles cilier til å flytte, har to små hjerner laget kun av nerver og har bare ett fordøyelseskanalen åpning, noe som betyr at de tar i mat og skille ut avfalls gjennom den samme åpningen. Flatormer reprodusere ved å splitte seg selv i to, med begge omganger skape en ny flatworm. Det er mer enn 20.000 arter av flatormer, som kan separeres i tre forskjellige typer.

Planaria

Også kjent som dugesia, Planaria lever i ferskvann. De er åtseletere og ofte lever av protister (encellede, vannlevende organismer som ikke kan klassifiseres en plante, dyr eller sopp). Som alle flatormer de er hermafroditter, noe som betyr at de inneholder både mannlige og kvinnelige kjønns enheter og kan reprodusere på egenhånd. Planaria kan også regenerere deler om nødvendig.

Bendelorm

Kanskje den mest gjenkjennelige flatworm, bendelorm er parasittiske, mest notorisk lever i dyr og menneskelige fordøyelseskanalen. Bendelorm er laget av mange kroppens segmenter som kalles proglottids. Hvert segment inneholder reproduktive organer, slik at bendelorm å vokse meget lang; noen bendelorm kan vokse opp til 40 meter i lengde. De fester seg til vertens tarmen gjennom suckers på hodet, slik at de kan overleve ved å stjele næringsstoffer.

Flukes

Klørne har en mer komplisert livssyklus enn andre flatormer. Deres levetid vanligvis består av mer enn en vert. For eksempel Schistosoma er flukes som lever i blodet. De tilbringer en del av deres liv i sneglene, og deretter infisere mennesker når de kommer inn i vannet. Deres larver deretter lage et hjem i menneskets blodårer. For å fullføre syklusen, er disse klørne ført gjennom menneskelig avføring tilbake i vannet hvor en annen sneglen blir deretter infisert.

Rundormer

Selv om det teknisk sett ikke en type flatworm, er rundormer som vanligvis forbindes med flatormer på grunn av deres mange likheter. Som bendelorm og flukes, rundorm er parasittiske og er ofte funnet i mennesker og hunder. Men i motsetning til flatormer, rundormer har en komplett fordøyelseskanalen, noe som betyr at de tar i mat og skille ut avfall fra to separate åpninger.