Digidexo.com

Sene stadier av gallegang kreft

Sene stadier av gallegang kreft


Den gallegang er et lite rør som kobler leveren med tynntarmen. Dette røret transporterer galle, en væske som produseres av leveren og lagres i galleblæren, fra leveren og galleblæren til tynntarmen, hvor det hjelper i fordøyelsen av mat. Enhver kreft som oppstår i gallegangen er kjent som gallegang kreft. Det finnes flere forskjellige typer av cancer gallegang, og disse typer er viktig å vite, slik at den korrekte fasen blir diagnostisert og dermed den korrekte behandling tilbys.

Typer

Den sjeldneste typen gallegang kreft er intrahepatisk gallegang kreft. Dette kreft begynner i den delen av gallegangen som er inne i leveren. Denne typen er noen ganger forveksles med leverkreft og er faktisk iscenesatt på samme måte som leverkreft. Den vanligste typen er hilar (eller perihilar) gallegang kreft, som starter der venstre og høyre kanaler forlater leveren kommer sammen. Disse svulstene er også kjent som Klatskin svulster. Den tredje typen er distal gallegang kreft, som starter i det parti av gallegangen i nærheten av tynntarmen.

Staging

Gallegang kreft er diagnostisert i syv stadier; stadium 0, stadium IA, scene IB, stadium IIA, stadium IIB, stadium III og stadium IV. Stages III og IV anses sent stadium kreft. Å fastslå pasientens prognose (outlook), avgjør legen om kreften er resektabel, som betyr at hvis det kan fjernes helt gjennom kirurgi. Generelt (selv om ikke 100 prosent av tiden) de sene stadier av kreft anses nonresectable.

Symptomer

De tidlige stadier av gallegang kreft vanligvis ikke blir ledsaget av noen nevneverdige symptomer. Den tidligste symptomet er gulsott som er oppbygging av bilirubin, en grønn-gul kjemisk stoff som finnes i galle. Opphopning av bilirubin kan føre til at huden og det hvite i øynene til å se gul og føre til at huden til å klø. Gulsott, derimot, er et symptom på mange mindre alvorlige forhold, inkludert hepatitt og gallestein.

Det mest bemerkelsesverdige symptomet på sent stadium gallegang kreft er magesmerter, vanligvis under ribbeina på høyre side.

Diagnose

En rekke tester kan bidra til å diagnostisere gallegang kreft, inkludert blodprøver for å se etter bestemte tumor markører (stoffer utgitt av kreftceller) eller leveren og galleblæren funksjon, og imaging tester som røntgen og ultralydundersøkelser som kan utføres internt. Men det beste diagnostiske test, som ikke bare kan gjøre det første diagnosen av gallegang kreft, men også bidra til å stadium av kreft, er en CT (computertomografi) scan. Når diagnosen er gjort, kan andre tester utføres for å bestemme den nøyaktige plasseringen og blokkering og omfanget av kreft.

Survival priser

Kreft overlevelse priser er basert på scenen, plassering og omfang av kreft samt pasientens generelle helse. En fem-års overlevelse er prosentandelen av mennesker som lever i minst fem år etter at diagnosen. For sent stadium gallegang kreft som er nonresectable, er overlevelsesraten mindre enn 10 prosent. Dette er fordi disse kreftformene er vanskelig å behandle, siden operasjonen er ikke et alternativ. Imidlertid kan pasienter med intrahepatisk gallegang kreft øke sin overlevelse hvis de får en levertransplantasjon.