Digidexo.com

Hva er årsakene til forhøyet blodtrykk?

En blodtrykksmåling måler hvor mye press blod steder på blodårene under sirkulasjon. En blodtrykkstest leser ett tall over den andre og leses som en brøk. Den øverste nummeret (systolisk) leser den høyeste mengden kraft plassert på blodårene. Den nederste tallet (diastolisk) måler den laveste mengden kraft plassert på blodårene. Vedvarende forhøyet blodtrykk (hypertensjon) kan føre til hjerneslag, hjerteinfarkt, hjertesvikt og aneurisme.

Fedme

Overvektige personer er fem ganger mer sannsynlig at lider av høyt blodtrykk. Den overvektige kroppen fører til at hjertet til å jobbe hardere for å utføre enkle oppgaver. Den langvarig forhøyet puls, kombinert med dårlig kosthold og mangel på mosjon, legger et enormt press på hjerte og blodkar.

Sodium Toxicity

En diett høy i natrium kan føre til forhøyet blodtrykk. Overskudd av natrium i systemet fører blodet til å bli tunge og legger større kraft på blodkar.

Genetikk

En familiehistorie med hypertensjon øker oddsen for en person som lider av høyt blodtrykk. Som de fleste sykdommer, stammer høyt blodtrykk fra en kombinasjon av arv og miljø.

Age

Høy alder kan være en årsak til høyt blodtrykk. Blodårene stive med alderen. Når blodårene blir stive, må blodet pumpes med større kraft gjennom legemet, og skaper forhøyet blodtrykk.

Stress

Langvarig stress blir en faktor i hypertensjon. Stress får kroppen til å frigi hormoner kortisol og adrenalin. Disse hormonene heve hjertefrekvensen, og konsekvent forhøyet puls legger stort trykk på blodårene.