Digidexo.com

Tegn på MelanomaMelanom er den mest alvorlige type hudkreft og en av de mest vanlige kreftformer. Selv om eldre voksne er mer sannsynlig å utvikle melanom, alle aldersgrupper er utsatt; det er en av de vanligste kreftformene unge voksne utvikler.
Hvert år blir over 50.000 mennesker diagnostisert med melanom; Men med riktig forhindring, tidlig diagnose og behandling og muligheten til gjenvinning er god. En av de viktigste proaktive måter du kan unngå melanom er å være oppmerksom på symptomer, se etter skilt i deg selv og dine kjære, og gå til legen din hvis du har noen bekymringer.

Årsak

Når en person tilbringer tid i solen, er hans huden utsettes for ultrafiolette stråler. Disse strålene kan føre til at cellene som resulterer i brun hud til å vokse unormalt og muligens bli kreft. Melanom er når disse cellene bli kreft.
Soling er ikke den eneste måten en person kan utvikle melanom - noen eksponering for ultrafiolette stråler kan føre til denne sykdommen. For eksempel har enkeltpersoner utviklet melanom fra tanning bed bruk.

Risikofaktorer for å utvikle melanom

Selv om hvem som helst kan utvikle melanom, er det noen spesielle risikofaktorer som er identifisert. Disse inkluderer:

Fair hud lyse øyne Mange fregner Alvorlig, blemmer solbrenthet som barn eller voksen Familiehistorie Har hatt melanom de siste ikke-kreft, uvanlig utseende føflekker Mer enn femti føflekker på huden Et svekket immunsystem Eksponering for UV-stråler gjennom solarium

Symptomer på Melanoma

En endring i størrelse, form, farge eller følelsen av en eksisterende føflekk er ofte det første tegn på melanom, selv om melanom kan vises som en ny føflekk.
Mer spesifikt kan et mol som har følgende egenskaper være melanom:
-Asymmetrical, Der den ene siden ikke samsvarer med den andre
-Har En uvanlig grensen, der kantene er fillete, hakk, uklart eller på annen måte uregelmessig
-Har Ujevn farge som kan presentere seg selv som svart, brun, tan eller hvit, grå, rød, rosa eller blått, eller

Endringer i diameter, øker oftest i størrelse, selv til det punktet av å være større enn 1/4-tommers i diameter

Når en person er bekymret for at en føflekk han har, eller en føflekk en kjær har, presenterer noen av de ovennevnte egenskaper, er det viktig at han rådføre seg med en lege for å finne ut om føflekken er kreft.

Diagnose og behandling

Hvis en lege er bekymret for at en pasient har melanom, vil hun bestille en biopsi tas av føflekken. Vanligvis vil hele mol bli fjernet og analysert. Dersom føflekken er funnet å være godartet, vil pasienten bli utgitt. Dersom føflekken er funnet å være kreft, vil pasienten bli undersøkt videre.
Legen må undersøke pasienten for å avgjøre hvor stor svulsten er. Det kan være at bare den mole var kreft, eller det kan være at svulsten har spredd seg til lymfeknuter eller til andre deler av pasientens kropp. Størrelsen på svulsten, pasientens alder, generell helse og andre faktorer vil avgjøre hvilken behandling alternativer er nødvendig.
Pasienten kan trenge å ha kirurgi, cellegift eller strålebehandling. Behandlingen vil være spesifikke for pasientens behov.

Forebygging

Ideelt sett vil enkeltpersoner ta vare på huden sin, slik at melanom er aldri utviklet. Slike proaktive tiltak som å unngå solen midt på dagen; søker skygge når det er mulig; iført klær som dekker huden så mye som mulig, for eksempel, langermede skjorter, bukser og en lue; bruker solkrem som har en solfaktor på minst 30 og iført solbriller som har UV-absorberende linser kan være instrumental i å unngå melanom og annen hudkreft.
Det er også viktig at den enkelte møtes med sine leger på regelmessig basis; se etter uvanlige føflekker er en del av en vanlig checkup.