Digidexo.com

Mat for Celiac Diet

Glutens er proteiner som finnes i korn, inkludert bygg, rug og hvete, som brukes som ingredienser i en rekke populære matvarer, alt fra brød og korn til pizza og pasta. De fleste mennesker kan spise disse matvarene uten syk effekter, men for en person med cøliaki, gjennomgår kroppen en sterk reaksjon når den oppdager tilstedeværelsen av gluten. Det er viktig lider av Cøliaki unngå gluten i noen form --- mat eller på annen måte --- for å hindre alvorlige skader på tynntarmen.

Mekanismer av sykdommen

Forbruket av glutenholdige matvarer kan sette av en uønsket immunsystem reaksjon for de med Cøliaki, også kjent som cøliaki sprue og gluten-sensitive enteropati. Symptomene kan være forholdsvis lett, begrenset til gastrointestinale plager, eller ganske alvorlig, sprer seg utover i mage-tarmkanalen for å inkludere ekstrem irritabilitet og depresjon. Dette allergilignende reaksjon på gluten er genetisk i naturen, noe som betyr at en person er mer sannsynlig å ha denne bivirkningen for gluten om andre medlemmer av familien har det. For grunner ikke helt forstått, lanserer immunforsvaret et angrep på villi som linje tynntarmen. Disse mikroskopiske hår-lignende projeksjoner spille en viktig rolle i å absorbere næringsstoffer fra de matvarer som passerer gjennom tynntarmen. For å beskytte villi og unngå ernæringsmessige underskudd, må gluten bli eliminert fra kostholdet.

Glutenfrie produkter

Hvis du ikke kan forestille seg et liv uten brød, ta hjertet. Ifølge cøliaki sprue Association, er glutenfrie brød laget med mel produsert fra brun eller hvit ris eller fra stivelser, for eksempel potet, tapioca og arrow-. Det er enda en glutenfri øl på markedet. Imidlertid være oppmerksom på at mange tilsetningsstoffer i bearbeidet mat inneholder gluten, noe som gjør slike produkter forbudt. Selv om både mais og ris inneholder gluten-lignende stoff, betyr det ikke utløse allergiske reaksjoner karakteristisk for cøliaki, så de er trygge å spise forutsatt at de er ikke blandet med tilsetningsstoffer som inneholder gluten.

Trygg mat

Følgende matvarer kan trygt spises: mel, brød og brødvarer som er utledet i sin helhet fra tillatte korn, som ris og mais, eller stivelse; varme og kalde frokostblandinger laget helt fra tillatte blandinger; poteter; ris; pasta laget av tillatte blandinger; potetgull; maischips, tortillas og taco. Ifølge Barnesykehuset i Boston, andre trygge matvarer inneholder kjeks laget av tillatte korn, melk, i alderen oster, vanlig yoghurt, oksekjøtt, svinekjøtt, fjærfe, egg, tunfisk, vanlig nøtter og belgfrukter. Når det gjelder frukt og grønnsaker, hold deg til den ferske varianten. Hvis du må kjøpe hermetisert eller frosset, sjekk etiketter for å sikre at det ikke er noen glutenholdige tilsetningsstoffer. Konsumere fleste fett og oljer, inkludert smør; grønnsaker, oliven og raps oljer; og forkorte. Sjekk bearbeidet fett og oljer som majones og salatdressinger, for mulige glutenholdige tilsetningsstoffer. Tillatte drikker som te, kaffe, ren fruktjuice, cider og alkoholholdige drikkevarer som ikke er avledet fra kornprodukter.