Digidexo.com

Hva Er Mange, og kan mennesker få det?

Hva Er Mange, og kan mennesker få det?


"Mange" er en oppsamlings navn for en rekke ulike sykdommer som har en tendens til å påvirke kjæledyr. De er best kjent for å forårsake hårtap, skalering og kraftig kløe, og er forårsaket av parasittiske midd som klamrer seg til hår og komme under et husdyr hud. Den smittsomhet skabb er avhengig av de spesifikke arter av midd på spørsmålet. Noen arter er i stand til å infisere mennesker også.

Typer Mange

Det er to store midd arter vanligvis betraktet årsakene til skabb. Demodectic skabb, eller "rød skabb," og skabb, også kjent som "canine skabb," er de mest vanlige. Begge er kjennetegnet ved liknende symptomer, inkludert kløe, håravfall og skorpedannelse hud, så vel som sekundære infeksjoner forårsaket av skrape. Behandling for både generelt krever en full-legeme klipping av den infiserte dyrets pels, slik som å tillate medisinering å sive inn i håret porer. Midd av begge artene generelt hule i hårrøttene.

Demodicosis (Red Mange)

Demodectic skabb, forårsaket av Demodex canis midd, er en hund-spesifikk sykdom forårsaket av en kombinasjon av et svekket immunsystem og befolkning av parasitten på hunden.

Normalt har Demodex canis tilsynelatende ingen effekt på hunder - de er født med parasitten, etter å ha leid den fra sin mor, men deres immunforsvar er vanligvis tilstrekkelig til å undertrykke befolkningen i midd. Når midd befolkning blomstrer, er det visuelt tydelig på grunn av enten en lokalisert skallet "spot" på hund eller en generalisert infeksjon forårsaket massiv hårtap.

Behandlingen innebærer en full-body klipping av hundens pels og anvendelsen av en Mitaban dukkert. Hunder med bare en lokalisert infeksjon, men kan stå som den er for infeksjonen å rydde opp naturlig.

Alternativt Ivermectin, en anti-parasittiske stoffet, kan gis muntlig. Stoffet forårsaker nevrologisk skade på midd, lammende og drepe infeksjonen. Doser av 0,15 mg / pound er anbefalt for hud parasitter, med en oppfølging dose 14 dager etterpå. Vær imidlertid oppmerksom på at enkelte hunderaser har høy følsomhet for stoffet, først og fremst at av collie og collie krysninger.

Demodicosis Infeksjoner

Demodectic skabb utløses når en hund immunsystem er svekket, enten av stress eller sykdom, noe som gjør det vanskeligere å naturlig undertrykke midd befolkningsvekst. I enkelte hunder, skjønt den skabb infeksjon oppstår fordi hunden var født følsom for parasitten.

Sykdom vektorer er vanligvis fra mor til avkom, som drives av morens kosing mens avkommet immunsystem er underutviklet. Vanligvis vil dette ikke føre til problemer, som midd er naturlig undertrykkes når hundens immunsystemet modnes.

Demodicosis sjelden blir overført til mennesker. Som med hunder, helsen til et individs immunsystem påvirker sannsynligheten for infeksjon.

Skabb

Skabb, en svært smittsom sykdom forårsaket av Sarcoptes scabiei canis midd, grave inn i og gjennom en operatør hud. Symptomer inkluderer alvorlig kløe og veksten av skorper, vekter og skorpedannelse på huden, samt hårtap hos berørte områdene.

Behandling av skabb innebærer vanligvis bruk av en kalk-svovel dip for å drepe parasitten - dip er ikke å bli vasket av, men lukten vil være ubehagelig og minner om råtne egg.

Ivermectin, som med rød skabb, kan brukes til å behandle skabb. Det er imidlertid en høyere doser er nødvendig, som krever så mange som fire doser hver uke. Som med rød skabb, er bruken av ivermectin ikke anbefalt for collie og relaterte blandede raser.

Sarcoptic Infeksjoner

I motsetning Demodectic skabb, er skabb høyvirulente selv hos mennesker. Faktisk, selv om kalt "canine skabb," er det mulig for den å infisere et bredt spekter av tamme skapninger, inkludert hester, katter og andre husdyr. Hvis en hund kommer ned med skabb, må det isoleres fra andre kjæledyr og sengetøy, og områder som ser et høyt nivå av trafikk fra den infiserte pet må være grundig rengjort og vasket.

Selv om midd kan overleve bare en kort tid av en hund og kan ikke fullføre sin reproduktive syklus i menneskelig hud, vil de likevel forårsake alvorlige kløe og potensielle sekundære infeksjoner når den er tilstede.