Digidexo.com

Tilkobling mellom irritabel tarm-syndrom og overaktiv blære

Irritabel tarm syndrom og overaktiv blære kan være nært koblet når de opptrer sammen. Irritabel tarm-syndrom (IBS) og overaktiv blære (OAB) ofte forekommer hos kvinner, og er karakterisert ved trekning av det nedre tarmkanalen eller i tykktarmen. Selv om IBS hadde blitt anerkjent som en lidelse for de siste 50 årene, har det først nylig fått betydelig oppmerksomhet i det medisinske miljøet. Personer med disse to lidelser ofte opplever plager når de begynner å føle symptomer kommer på og kan være redd for pinlige ulykker.

Om

En høy prosentandel av individer med overaktiv blære har også lidelser så som irritabel tarm-syndrom og fibromyalgi. OAB og IBS forekommer dobbelt så ofte hos kvinner som de gjør hos menn, og det er antatt at hormoner spiller en rolle i de to lidelser. Selv om mange enkeltpersoner oppleve milde symptomer og er i stand til å leve normale liv, noen pasienter er alvorlig svekket av sine symptomer.

Årsaker

Det er ikke klart forstått nøyaktig hva utgangspunktet forårsaker IBS og OAB. Ifølge Mohammed El-Baba, MD av Wayne State University School of Medicine, i tarmkanalen, for å glatte muskler kontrakt tillate mat og væske å passere gjennom fordøyelsessystemet. I tilfellet med personer med IBS, disse sammentrekninger oppstår unormalt hurtig, noe som resulterer i symptomer på IBS. En lignende prosess oppstår med OAB. Selv om væsker blir til slutt behandlet gjennom nyrene, blæren sender en melding til hjernen når det bare er halvfull, i stedet for de normale tre fjerdedeler til helt full. Som et resultat, i begge plager, får kroppen meldingen til raskt å fjerne avfallsstoffer.

Insidensrater

Ifølge National Digestive Diseases Clearinghouse, satsene for IBS og OAB er betydelige. Det er anslått at om lag 20 prosent av den voksne befolkningen i USA er berørt. Det er også anslått at om lag 50 prosent av berørte folk begynner å få problemer før fylte 35. Om lag 50 prosent av personer med irritabel tarm-syndrom har også symptomer på overaktiv blære problemer.

Symptomer

Symptomene på irritabel tarm-syndrom og overaktiv blære har noen likhetstrekk, men er også dramatisk annerledes på mange måter. For mennesker med IBS, symptomer inkluderer magekramper, oppblåsthet, gass, forstoppelse og diaré. Ifølge Horowitz, for personer med overaktiv blære, symptomer inkluderer hyppige følelser av å måtte urinere. Vannlating kan resultere i enten "tørr" OAB, hvor det ikke er nok urin til å gå, eller "våt" er urin, hvor der, men pasienten kan ha vanskeligheter med å nå frem til toalettet i tid. Begge forholdene omfatter trykket og melding fra hjernen å snarest fjerne avfall.

Behandlinger

Behandlinger for IBS inkluderer medisiner, stress reduksjon, kosthold endringer og innføring av fiber, ifølge National Digestive Diseases Clearinghouse. For personer med OAB, behandling omfatter medisiner for å bremse ned blæren spasmer og trene blæren til å bremse ned ved sakte forlenge tiden mellom urinering.