Digidexo.com

Hva er årsakene til nyrebekken dilatasjon?

Hva er årsakene til nyrebekken dilatasjon?


Nyrebekken dilatasjon er en tilstand som påvirker urinveiene og fører til at nyrene til å hovne opp med væske. Denne tilstanden kalles hydronefrose og rammer først og fremst to befolkningsgrupper: spedbarn og eldre voksne. Under graviditet, kan avvik i fosterutviklingen føre til nyrefeil. Hos voksne kan urinveisobstruksjon føre til hydronefrose.

Funksjon

Hver nyre har et sentralt område der urinen samler kalt nyrebekken. Urinlederne er rør som drenerer urin fra nyre pelvises og direkte til blæren. Hvis urinlederne er blokkert eller innsnevret, kan de ikke renne effektivt urin fra nyrene. En oppsamling av urin i nyrebekken fører det til å utvide seg. Et strekt bekkenet vanligvis resulterer i redusert urinmengde og urinveisinfeksjon.

Deteksjon og diagnose

Foster nyrer kan bli vurdert ved 20 ukers svangerskap. Ultralyd tekniker undersøker størrelse, posisjon og tekstur av nyrene og observerer urinlederne og samle system. Hos voksne, symptomene er smerter i nyrene eller bekken-området, spesielt hvis urinproduksjonen overstiger strømningshastighet i hindret området. Urinvolum kan redusere eller stoppe helt avhengig av alvorlighetsgraden av blokkeringen. Diagnostiske verktøy inkluderer CT scan, ultralyd, MR og radionuklide scan.

Årsaker

Det er to hovedårsaker til hydronefrose. Overflødig urin samler i nyrebekken når én eller begge urinlederne er blokkert, begrense mengden av urin som renner ut av nyrene. Hydronephrosis oppstår også når det er en tilbakestrømning av urin fra urinlederne i nyrene.

Spedbarn

Ifølge det medisinske fakultet ved Cornell University, er hydronefrose oppdaget i om lag 1,4 prosent av fostre som fikk sonograms. Det er den vanligste foster anomali og står for om lag 50 prosent av alle funn. Hydronephrosis hos spedbarn er et resultat av en genetisk avvik. Den vanligste årsaken er UPJ (ureteropelvic krysset) hindring som resultatene fra en innsnevring av ureter som det stammer fra nyrene. En annen årsak til hydronephrosis er urin tilbakeløp, hvor urinen renner tilbake til nyrene. Reflux er ofte forårsaket av problemer med ventiler i urinlederne som styrer strømmen av urin.

Voksne

Voksen hydronefrose vanligvis utvikler seg fra UPJ obstruksjon. Denne blokkeringen kan skyldes anatomiske abnormiteter; komprimering av masser eller utvidelse av omkringliggende vev, som forstørret prostata, graviditet eller betennelse; funksjonelle avvik, der deler av urinveiene ikke fungerer som de skal eller mekanisk obstruksjon av urinsyrekrystaller eller blodpropp. Hindringen fører urin til bassenget i nyrebekken.

Behandling

Det er flere behandlingstilbud tilgjengelig for voksne og barn, avhengig av alvorlighetsgraden av nyrebekkenet dilatasjon. De fleste tilfeller av voksen hydronefrose behandles ved å fjerne hindringen med kirurgi, endoskopi eller medikamentell behandling. Spedbarn er behandlet etter fødselen, selv om flere typer foster intervensjoner er tilgjengelige. Etter levering er spedbarn med føtale funn nøye undersøkt og ofte gjennomgå en rekke tester for å oppdage avvik og bestemme nyrefunksjon. Disse spedbarn ofte får antibiotika for å behandle eller forebygge urinveisinfeksjoner. Svært få babyer med hydronefrose krever kirurgi.