Digidexo.com

Legemidler som forårsaker gikt

Urinsyregikt er forårsaket av en opphopning av urinsyrekrystaller i leddet. Mange reseptbelagte og over-the-counter medisiner kan direkte eller indirekte øke urinsyre og føre til gikt, særlig hos pasienter med andre risikofaktorer.

Typer

Akutt gikt, eller akutt urinsyregikt, oppstår når symptomene oppstår brått fra en umiddelbar årsak, for eksempel økt alkoholinntak. Omvendt, utvikler kronisk gikt langsomt, ofte på grunn av redusert fjerning av urinsyre fra kroppen gjennom nyrene. Begge typer er forbundet med risikofaktorer som fedme og diabetes. Flere forekomster av akutt gikt kan føre til kronisk sykdom.

Metode

Urinsyregikt oppstår på grunn av økt urinsyre i blodet, og dette er forårsaket av økt urinsyre produksjon eller redusert fjerning av nyrene (på grunn av blokkering eller nyresykdom, for eksempel). Urinsyrekrystaller bosette seg i leddene og forårsake smerte, varme og hevelse --- de klassiske symptomene på gikt.

Antiuricosurics

Antiuricosurics, slik som etambutol eller pyrazinamid, blokkere nyre fra å fjerne urinsyre. De ekstra urinsyre tilbake til blodet og leddene langsomt å gi kronisk gikt. Disse to antiuricosuric agenter er ikke vanlig foreskrevet i USA, fordi de først og fremst brukes til å behandle tuberkulose.

OTC

Over-the-counter medisiner kan direkte øke urinsyre og føre til urinsyregikt (primært akutt gikt). Noen vanlige eksempler er aspirin, niacin, og askorbinsyre. I tillegg kan høyt inntak av koffein og alkohol konsentrere urinsyre i blodet for å forårsake akutt giktisk artritt.

Resepter

Reseptbelagte medisiner, særlig legemidler foreskrevet for langsiktig bruk, også øke urinsyre i blodet. Mer vanlige eksempelvis teofyllin, levodopa og metyldopa, cisplatin (en kreftbehandling), og vanndrivende tiazider som hydroklortiazid.

Betraktninger

Folk som allerede har risikofaktorer for urinsyregikt, slik som de som er overvektige eller har diabetes, bør se nøye for felles symptomer når du tar noen av disse medikamentene.