Digidexo.com

Hva gjør din Liver Do?

Hva gjør din Liver Do?


Leveren, plassert i høyre øvre del av magen, er den største indre organ i kroppen. Leveren er en del av fordøyelsessystemet. Sekreter blir utført fra leveren av hepatiske kanaler inn i galleblæren og den felles gallegang deles av bukspyttkjertelen og til slutt inn i tolvfingertarmen i tynntarmen. Leveren består av to store lapper, en stor høyre og en mindre venstre flik. Lapper er videre delt inn i små lever (lever) lobules av leverceller.

Lagring

Leveren tjener som et lagringssted i kroppen. Karbohydrater brytes ned til enkle sukkerarter under fordøyelsen og inn i blodstrømmen som glukose. Når glukosenivået blir for høyt, til bukspyttkjertelen frigjør insulin signal leveren for å lagre overskytende i form av glykogen. Leveren lagrer også enkelte vitaminer, som A, D og B12, og ekstra jern i form av ferritin inntil jernnivået faller.

Blodsukkeret

Når kroppen trenger glukose (sukker) energi, frigjør bukspyttkjertelen glukagon, noe som fører til leveren for å konvertere lagret glykogen tilbake til glukose. Hvis det ikke er nok glykogen lagret (som kan forekomme ved diabetes), kan leveren omdanne fett eller protein til glukose for å prøve å oppfylle kroppens energibehovet for glukose.

Fat Metabolism

Leveren regulerer mengden av lipider (fett) som sirkulerer i kroppen og styrer mengden av kolesterol, som brukes til å produsere gallesalter. Gallesalter, gallepigmenter og kolesterol kombineres for å danne galle, som lagres i galleblæren og slippes ut i tolvfingertarmen av tynntarmen for å hjelpe til i digereringer av fett og proteiner. Gallesalter emulgerer fett globules for å gjøre dem lettere for kroppen å absorbere.

Protein Metabolism

Leveren omdanner plasmaproteiner til aminosyrer, slik som albumin, for å bidra til å opprettholde trykket i fartøyer og bære lipider og fett-oppløselige vitaminer. Leveren omdanner noen aminosyrer til urea, en form som kan skilles ut som avfall ved nyrene. Leveren omdanner også noe protein i fibrinogen, noe som er viktig for koagulering av blodet for å forhindre overskytende blødning

Blood Filtrering

Leveren filtrerer skadet og døde røde blodceller og andre fremmedelementer (bakterier) og giftstoffer (for eksempel alkohol eller narkotika) fra blodet. Ifølge RA Bowen, Ph.D, ved Institutt for biomedisin ved Colorado State, de røde blodcellene brytes ned til bilirubin og bli en del av galle pigment i gallen, båret inn i tynntarmen og utvist i avføringen. Leveren produserer om lag en halvliter eller mer av galle daglig.