Digidexo.com

Sekundær amenoré Anorexia behandling Informasjon

Sekundær amenoré Anorexia behandling Informasjon


Når opphør av menstruasjon er sporet tilbake til en underliggende fysisk årsak, er det referert til som sekundær amenoré. Den medvirkende faktor kan være opplagt, for eksempel graviditet, eller mer unnvikende. Amenoré er et vanlig symptom på dem som lider av en spiseforstyrrelse, som forekommer i 90 prosent av anorektiske tenåringer.

Definisjon av amenoré

Amenoré er definert av Lucile Packard Children Hospital ved Stanford som fravær av en periode på tre sykluser og er klassifisert som primær (menstruasjon begynner aldri i første omgang) eller sekundær.

Hvorfor det skjer med anoreksi

Når kroppen er for underernært å opprettholde en sunn graviditet, stopper det reproduktive systemet fungerer som et beskyttende tiltak mot unnfangelsen. Østrogen kan reduseres til nivåer som finnes i overgangsalderen og hemme menstruasjon.

Behandling

Den primære lidelsen - anoreksi - bør tas opp først. Behandling er tredelt, ifølge Medicinenet.com, adressering vekttap, psykologiske årsakene til anoreksi og sunt kosthold.

Vekttap

Med ekstreme vekttap, kan sykehusinnleggelse være nødvendig med tiltak for å anspore vektøkning som intravenøs eller sondeernæring.

Psykologiske aspekter

Psykologisk behandling fokuserer på terapi adressering den underliggende årsaken. Mens det er ingen kjent medikamentell behandling for å kurere anoreksi, stemningsstabiliserende og selektive serotonin reopptakshemmere (SSRI) har vist lovende i å kontrollere tilknyttede symptomer og lindre noen innvirkning av lidelsen, noe som resulterer i vektøkning og gjenopptakelse av menstruasjon.

Prognose

Riktig kosthold er nødvendig for langsiktig vedlikehold og forebygging. Når den underliggende tilstanden er vellykket behandlet, menstruasjon alltid gjenopptas.