Digidexo.com

Forvaltning av Polycystisk nyresykdom

Polycystisk nyresykdom (PKD) er en arvelig sykdom som sakte skader nyrene og kan føre til nyresvikt. Væskefylte cyster form på nyrer, forstyrrer normal funksjon. Ifølge Polycystisk nyresykdom Foundation, 600.000 amerikanere har sykdommen. Mens det er ingen kur, og ingen spesifikk behandling, kan endringer i kosthold og livsstil hjelpe bremse utviklingen av sykdommen.

Pain

Smerter fra PKD er vanligvis følte i siden og ryggen, og kan bli løst med over-the-counter smertestillende medikamenter som inneholder paracetamol. Hvis cystene er spesielt stor og smertefull, kan legen anbefale kirurgisk fjerning av cyster. Dette vil ikke stoppe utviklingen av sykdommen, som andre cyster kan dannes etter operasjonen.

Blood Pressure

Holde blodtrykket innenfor normale grenser vil hjelpe bremse utviklingen av sykdommen og redusere skader på nyrene. Mens en lav-fett, kan lav-natrium diett bidra til å senke blodtrykket, kan du også trenger å ta høyt blodtrykk medisinering.

Kosttilskudd endringer

En lav-protein eller vegetarisk kosthold anbefales hvis du har PKD. Planteproteinbaserte dietter kan bidra til å forsinke veksten av cyster og redusere blodtrykket. Å spise kalium-rik mat, for eksempel bananer, gulrøtter og aprikoser, kan være gunstig for å redusere tap av nyrefunksjon. PKD Foundation anbefaler å spise mindre enn 3000 milligram salt eller natrium-rik mat per dag for å holde blodtrykket på et sunt nivå. Mat som inneholder omega 3 fettsyrer, som for eksempel soyabønner, linfrø og kveite, kan bidra til å redusere betennelse i nyrene. Etter hvert som sykdommen utvikler seg, kan det være nødvendig å gjøre endringer i kostholdet for å sikre at du får riktige mengder næringsstoffer. En nedsatt kostholdsekspert kan hjelpe deg å planlegge en diett som oppfyller dine ernæringsmessige behov.

Vanninntaket

Cyster på nyrene dine gjøre det vanskeligere for nyrene å konsentrere urinen, noe som resulterer i et problem med vann reabsorpsjon. Å drikke en tilstrekkelig mengde vann er nødvendig for å unngå uttørring. Mens det er viktig for alle å drikke rikelig med vann på varme dager eller under trening, er det spesielt viktig for deg. Mengden vann du trenger å drikke kan være avhengig av stadium av sykdommen din og om du får dialyse. Legen din kan gi deg en anbefaling for daglig vanninntak.

Vekttap og mosjon

Hvis du har PKD, er det viktig å opprettholde en sunn vekt for din ramme. Å være undervektig eller overvektig kan stresse kroppen og fremskynde utviklingen av sykdommen din. Mens trening er anbefalt, er det best å velge treningsprogrammer og sport som er lav-effekt. Svømming, tennis og golf er gode valg for lav-effekt idrett. Hvis du deltar i slike idretter som basketball, fotball eller boksing, kan legen anbefale at du bruker flanke og korsrygg pads eller slutte å delta i disse idrettene, avhengig av symptomer og størrelsen på nyrene dine.

Dialyse

Skulle du inn slutt nyresykdom eller nyresvikt, kan dialyse være nødvendig. Når nyrene ikke fungerer som de skal, avfall, salt og overflødig vann bygge opp i kroppen og kan raskt føre til en giftig reaksjon. Dialyse fjerner disse stoffene fra kroppen gjennom en av to metoder: hemodialyse eller peritoneal dialyse. Hemodialyse bruker en hemodialyzer maskin for å filtrere blodet som strømmer fra en åpning i armen eller beinet. Etter at blodet filtreres, er det tilbake til kroppen din. Peritoneal dialyse bruker peritoneal slimhinnen i magen som en erstatning filter. Under peritoneal dialyse, er en flytende dialyse agenten plassert bukhulen. Dialyse middel virker ved å trekke avfallsstoffer og vann inn i peritoneum. Etter flere timer ble dialyse middel drenert, og prosessen begynner på nytt.

Kidney Transplant

Hvis nyrene har mislyktes, kan en nyretransplantasjon bidra til å gjenopprette nyrefunksjon. Under en transplantasjon, er en donor nyre plassert i kroppen din og tar over for den skadede nyrer. Etter transplantasjon, må du ta anti-avvisning narkotika for å sikre at kroppen godtar det nye orgelet.