Digidexo.com

Hvordan identifisere symptomer på cøliaki

Hvordan identifisere symptomer på cøliaki


Cøliaki er en tilstand av tynntarmen forårsaket av en allergi mot gluten, et protein som finnes i hvete, rug og bygg korn eller biprodukter. Også kjent som Gluten enteropati eller Nontropical Sprue, hindrer tilstanden tarmen fra absorberende næringsstoffer avgjørende for optimal helse. Venstre ubehandlet, kan cøliaki føre til overdreven vekttap og underernæring, med tilhørende symptomer og tilstander. Det er viktig å kjenne og forstå symptomer på cøliaki for å sette i gang behandling av en glutenfri diett, som vanligvis bringer drastisk forbedring i fysisk form og helse i løpet av få uker. Selv om cøliaki er oftest oppdaget hos spedbarn eller små barn, kan det også dukke opp plutselig hos voksne, spesielt de med en familie historie av sykdommen.

Hvordan identifisere symptomer på cøliaki

Se for uforklarlig vekttap hos spedbarn eller små barn etter innføring av korn i kostholdet. Med voksne, kan symptomene komme gradvis over flere måneder eller år, men vil føre til en rask vekttap i løpet av få uker.

Vær oppmerksom på appetitt. Spedbarn og småbarn eller små barn vil normalt slå hodet bort eller nekte å spise. Hos voksne, manglende evne av tynntarmen absorberer næringsstoffer og generelt dårlig følelse som følger med cøliaki ber dårlig appetitt og manglende evne til å holde maten nede.

Se etter andre tegn som lyse, illeluktende, men klumpete avføring og hyppige bestått av gass. Dette er forårsaket av kroppens forsøk på å kvitte seg gluten eller kornprodukter fra tarmkanalen.

Trykk på magen. Det er oppblåst eller hovne? Betyr berøre det føre til ubehag eller smerte? Slike lokalisert ubehag er et tegn på at noe ikke er riktig i den nedre magekanalen og bør vurderes av en lege, uansett alder.

Ta hensyn til økende tegn til tretthet i den enkelte. Underernæring og mangel på tilstrekkelig vitamin og mineraler vil produsere slapphet, tretthet, søvnighet, og kan selv påvirke humør og temperament.

Hint

  • Foreldre eller familiemedlemmer kan også legge merke slike symptomer som anemi, utslett eller hovne ben hvis tilstanden forblir ubehandlet. Er du i tvil, planlegge et besøk med legen din og følge hans eller hennes retningslinjer for kosthold.
  • Gluten finnes i hvete, rug, bygg og kanskje havre. Det kan være vanskelig i begynnelsen å identifisere typiske ingredienser og matvarer som inneholder gluten eller gluten produkter i ulike mengder, så hold gode notater og følge en streng diett plan.