Digidexo.com

Celleforandringer Årsaker

Celleforandringer Årsaker


Celleforandringer refererer til tilstedeværelsen av unormale celler i livmorhalsen. Det er ikke nødvendigvis kreft, men kan tyde på kreftceller eller forstadier. Celleforandringer kan være enten lav eller høy klasse. Lavgradig celleforandringer vanligvis ikke krever behandling og har en tendens til å løse på egen hånd. Høygradig dysplasi er mer sannsynlig å utvikle seg til livmorhalskreft og behandles vanligvis med kirurgi for å fjerne unormale celler.

Årsaker

Spesifikke årsaker til celleforandringer er i stor grad ukjent, selv om ulike typer av humant papillomavirus (HPV), en vanlig seksuelt overførbar sykdom, kan føre til celleforandringer. Mange mennesker som blir smittet med HPV utvikler ikke symptomer og ikke engang klar over at de har blitt smittet, så det er viktig for kvinner under 30 år å ha årlige pap tester. Hvis du er diagnostisert med HPV, kan legen anbefale pap tester hver tre til seks måneder for å overvåke eventuelle endringer i livmorhalsen. Hvis fanget tidlig og behandles, kan celleforandringer ofte løses før du går videre til livmorhalskreft.

Risikofaktorer

Visse faktorer øker risikoen for å utvikle celleforandringer. Disse inkluderer diagnose med HPV, røyking, å ha flere seksualpartnere, en historie med andre seksuelt overførbare sykdommer, langvarig bruk av p-piller, en undertrykt eller svekket immunforsvar og kosttilskudd mangler i vitamin A, vitamin B9, vitamin C og vitamin E.

Symptomer

I likhet med HPV, kan celleforandringer ikke gi noen synlige symptomer. Noen kvinner kan utvikle kjønnsvorter eller legger merke til unormal blødning eller utflod; derimot, kan disse symptomene være assosiert med andre tilstander eller helseproblemer, og ikke nødvendigvis indikerer tilstedeværelse av celleforandringer. Snakk med legen din og be om en nøyaktig diagnose dersom du merker noen av disse symptomene.

Diagnose

Celleforandringer vanligvis oppdaget under en rutinemessig celleprøve. Under en celleprøve, legen din vil samle en liten prøve av celler fra livmorhalsen og plassere dem på et lysbilde. Disse cellene blir sendt til et laboratorium for diagnose. Dersom unormale celler oppdages, kan legen din planlegge en oppfølging prosedyre som kalles en kolposkopi. En kolposkopi er en enkel poliklinisk prosedyre som kan utføres på legens kontor. Legen din vil se livmorhalsen gjennom et forstørrelseslinse for å vise unormal vekst i livmorhalsen. Hun kan spray en eddik løsning på livmorhalsen, noe som vil slå noen unormale celler hvit og tillate henne å se dem mer tydelig. Hun kan også bestemme seg for å utføre en biopsi og fjerne en liten prøve av unormal vev.

Behandling

Hvis celleforandringer løser ikke på egen hånd eller utvikler seg til en høy grad av tilstanden, kan legen anbefale kirurgi for å fjerne unormale celler. Felles prosedyrer for celleforandringer har en 90 prosent rente kur eller bedre og er ofte utføres under lokalbedøvelse. Prosedyrer inkluderer cryocauterization, som fryser de unormale celler og regnes som den enkleste og sikreste metoden. Andre fremgangsmåter involverer bruk av en laser eller en elektrokirurgisk trådsløyfe for å fjerne unormale vev. Etter operasjonen, bør vanlige celleprøver videreføres for å se for gjenvekst av unormale celler.