Digidexo.com

Anatomy & Physiology for koronar hjertesykdom

Anatomy & Physiology for koronar hjertesykdom


Hjertesykdom, også referert til som kardiovaskulær sykdom, refererer til tilstander som resulterer fra trange eller blokkerte koronarkar. Denne blokkeringen kan føre til brystsmerter, hjerteinfarkt og hjerneslag. Ifølge Mayo Clinic, er hjertesykdom den ledende morder av menn og kvinner over hele verden. Forstå kardiovaskulær fysiologi og anatomi er grunnlaget for diagnostikk og behandling av hjertesykdom.

Koronarsykdom

Koronarsykdom (CAD) er en tilstand der plakk bygger seg opp i koronararteriene. Disse arterier forsyne hjertemusklene med oksygenrikt blod, og dette plaque smalner arteriene og reduserer strømmen av blod til hjertet. Dette kan føre til blodpropper i blodårene dine, noe som kan delvis eller helt blokkerer blodstrømmen.

Angina

Angina er brystsmerter eller ubehag som resulterer fra hjertet ikke får nok oksygenrikt blod. Den fysiologiske effekten er en følelse av trykk eller klemme i brystet eller skuldrene. Angina varierer i alvorlighetsgrad, og er ikke et hjerteinfarkt, men utbruddet gjør et hjerteinfarkt mer sannsynlig.

Aterosklerose

Åreforkalkning er en sykdom som utvikler seg over tid som plakk bygger seg opp inne i blodårene dine. Denne fett buildup skaper en større grad av press på blodårene, noe som gjør dem tykk og stiv. Dette tapet av fleksibilitet resulterer i begrenset blodstrømmen til ulike deler av kroppen, inkludert hjertet, hjernen, og muskelvev.

Effekter

I tillegg til angina, symptomer på koronar hjertesykdom er kortpustethet og smerter, nummenhet eller svakhet i armer eller ben. Dette indikerer at blodårene i de områdene av kroppen din har smalere. I samme tilfelle kan det ikke være noen åpenlys symptomer før hjerteinfarkt, hjertesvikt eller arytmi oppstår. Et hjerteinfarkt oppstår når en del av plakk bryter åpnes og et tilstrekkelig stort blokkeringen skjer for å kutte de fleste eller alle av blodstrøm gjennom arterien.

Årsaker

De fysiologiske årsaker til koronar hjertesykdom er sterkt knyttet til kosthold og livsstil. Røyking, høyt alkoholforbruk, og en diett høy i visse fettstoffer og kolesterol øker risikoen for CAD. Mangel på mosjon svekker hjertet og stimulerer utbruddet av aterosklerose. Høyt blodtrykk eller store mengder av sukker i blodet på grunn av insulinresistens og diabetes kan også bidra til koronar hjertesykdom.