Digidexo.com

Hvilke vitaminer Må poteter inneholder?

Hvilke vitaminer Må poteter inneholder?


I 2013 potetbønder i USA kombinert for å produsere mer enn 40 milliarder pounds av poteter for forbrukere over hele verden. Den gjennomsnittlige amerikaner, som spiser poteter i former som bakt, stekt og most, blir en heftig dose av vitaminer med hver servering av denne stivelsesholdige grønnsaker. Selv om poteter inneholder en rekke vitaminer, de er mest kjent for å være en kilde til noen få utvalgte vitaminer.

Hvite poteter

Hvite poteter er en verdifull kilde til vitamin C, noe som gir helsemessige fordeler som å forbedre immunforsvaret og beskytte cellene mot frie radikaler. Mengden av vitamin C i en middels stor, hvit potet tilsvarer 26 prosent av den daglige anbefalingen for kvinner og 22 prosent for menn. Hvite poteter er også en kilde til niacin, som støtter fordøyelse og nerve-funksjon. En middels stor potet gir 16 prosent av den daglige anbefalingen for kvinner og 14 prosent for menn.

Røde poteter

En middels stor rød potet gir 24 prosent av den daglige anbefalingen for vitamin C for kvinner og 20 prosent for menn. Røde poteter er også en kilde til niacin. En middels stor potet gir kvinner rundt 18 prosent av sine anbefalte daglige mengden av dette vitamin og gir menn om lag 16 prosent. Røde poteter inneholder mer vitamin K, noe som bidrar til blodpropp, enn hvite poteter. Likevel gir en middels stor rød potet mindre enn 10 prosent av den daglige anbefaling av dette vitaminet.

Russet poteter

Russet poteter, som har brun hud, bidrar også vitamin C og niacin til kosthold. En middels stor russet potet gir 16 prosent av den daglige anbefalingen for vitamin C for kvinner og 13 prosent av den daglige anbefalingen for menn. En middels stor russet potet gir også 16 prosent og 14 prosent av den daglige anbefaling av niacin for menn og kvinner, henholdsvis.

Andre verdifulle næringsstoffer

I tillegg til sine verdifulle vitamin innhold, hvit, rød og russet poteter er også en betydelig kilde til kalium, som kroppen bruker til å bygge muskler. Hver type av mellomstore potet gir minst 18 prosent av den daglige innstilling av dette mineralet. Poteter er også en nyttig kilde til kostfiber, som gir vidtrekkende fordeler som å hjelpe tarmer holde jevnlig og regulere blodsukkeret.