Digidexo.com

Vitaminer for leverfunksjon

Leveren er kroppens største kjertel organ. Den veier ca 3 kg. og er rødlig purpur i farge. Det ligger under mellomgulvet på høyre side av magen. Leveren har en rekke funksjoner, inkludert konvertering glukose til glykogen, å bryte ned fett, filtrering toksiner fra blodet og lagring av mineraler og vitaminer. Å ha en tilstrekkelig tilførsel av vitaminer i kosten kan bidra til å sikre sunn funksjon av leveren.

Vitamin B6 og leveren

Vitamin B6, pyridoksin, er et vannløselig vitamin som metaboliseres i leveren. Den har en rekke funksjoner, inkludert å hjelpe med metabolismen av proteiner, å opprettholde et sunt immunsystem, til fremstilling av hemoglobin og forebygge anemi. Det er et viktig vitamin for generell lever helse, fordi det hjelper til med absorpsjonen av fett og proteiner. Mat kilder til vitamin B6 inkluderer bananer, kål, egg, avokado, fjærfe, biff, brun ris og hvetespirer.

Vitamin B1 og leveren

Vitamin B1, tiamin, er et vannløselig vitamin. Det hjelper konvertere sukker til energi og metaboliseres i leveren og utskilles i urinen. Vitamin B1-mangel kan føre til leverproblemer. Tiamin bidrar til å redusere jerninnhold i leveren og kan være nyttig for personer som lider av kronisk hepatitt. Mat kilder til vitamin B1 omfatter pasta, korn, nøtter, svinekjøtt og lever. Det amerikanske Department of Agriculture anbefalt daglig inntak av dette vitaminet for voksne er 1,5 mg.

Vitamin C og leveren

Vitamin C er et vannløselig vitamin. Vitamin C bidrar til å beskytte leveren ved å stimulere produksjonen av avgiftende enzymer. Vitamin C sammen med B-kompleks vitaminer kan bidra til å redusere effektene av leversykdommer som hepatitt og skrumplever. Mat kilder til vitamin C inkluderer appelsiner, kiwi, rød paprika, brokkoli, honningmelon og ananas. USDA er anbefalt daglig inntak av dette vitaminet for voksne er 90 mg for menn og 75mg for kvinner, men noen ernæringsfysiolog anbefale høyere beløp opp til 2000 mg.

Vitamin D og leveren

Vitamin D er et fettløselig vitamin. Det er viktig for opptaket av kalsium, og et sunt immunforsvar. Fordøyd næringsstoffene absorberes i tarmen og behandles i leveren til å produsere vitamin D. Personer som lider av leversykdom kan ha nytte av vitamin D-tilskudd. Mat kilder til vitamin D er fiskeoljer, befestet melk og forsterkede frokostblandinger. Anbefalt daglig inntak av dette vitaminet for voksne er 200 IE (eller internasjonale enheter) til 600 IE.

Vitamin E og leveren

Vitamin E er et fettløselig vitamin som forhindrer vitamin A og fettsyrer fra å bli oksydert i cellene. Det hjelper leveren å bryte ned fett og med avrusning prosessen. Mat kilder til vitamin E inkluderer brokkoli, spinat, nøtter og frø. Den anbefalte daglige rasjon for voksne er 30 IE.