Digidexo.com

Hvordan fjerne fremmedlegemer fra ørene

Et fremmedlegeme i øret kan føre til smerter og skader på trommehinnen. Objekter ofte seg fast i øret når et lite barn stikker noe inn i øret hans, eller når et insekt kommer inn i øregangen. Noen fremmedlegemer i øret kan fjernes hjemme, men en lege bør fjerne gjenstander stakk dypt i øret.

Hvordan fjerne fremmedlegemer fra ørene

Fjerne et objekt

•  Se i øret. Hvis objektet stikker ut og synes lett å fjerne, ta den ut med fingrene eller en pinsett (referanse 1).

Bruk tyngdekraften til din fordel hvis objektet ikke er klart synlig. Har personen vippe hodet til siden og rist den forsiktig for å se om objektet faller ut (Referanser 1 og 2).

Oppsøk lege hvis objektet ikke kommer ut, eller hvis du ikke er helt sikker på at hele objektet ble fjernet (Referanse 1).

Fjerne et insekt

Ikke plasser fingrene eller andre gjenstander inn i øret; Dette kan føre til at insekt å svi, ifølge US National Library of Medicine (Referanse 1).

Vri hodet slik at øret vender opp, og vente å se om insekt kommer ut (Referanse 1).

Bruk olje å kvele insekt hvis den ikke kommer ut av seg selv. Hell varm mineralolje, olivenolje eller babyolje inn i øret. Som du helle oljen, rette ørekanalen ved å trekke i øreflippen tilbake og opp for en voksen, eller tilbake og ned for et barn, ifølge Mayo Clinic (Henvisning 2). Vippe hodet for å tappe oljen på en vaskeklut. Hvis insekt kommer ut, bør du oppsøke lege for å sørge for at det ikke er noen deler igjen i øret (Referanse 1).

Oppsøk lege hvis du ikke kan få insekt ut av øret (Referanse 1).

Hint

  • Ikke plasser olje i øret hvis du mistenker en sprukket trommehinne. Symptomer kan være smerter, blødninger og utflod (Referanse 2).
  • Grip aldri inne i øregangen med pinsett, bomullspinner eller andre gjenstander. Stikker gjenstander inn i ørekanalen kan presse fremmedlegemet dypere inn til øret eller sprekke trommehinnen (Referanse 1).
  • Ikke bruk olje til å fjerne noe annet enn et insekt. Andre gjenstander kan svelle og bli mer vanskelig å fjerne etter at olje er strømmet inn i øret (Referanse 1).
  • Hvis smerte, utflod, hørselstap eller andre øret symptomene fortsetter etter at objektet er fjernet, kontakt lege (Referanse 2).