Digidexo.com

Metaller som brukes for beskyttelse mot røntgenstråler

Metaller som brukes for beskyttelse mot røntgenstråler


Beskyttelse fra røntgen er nødvendig på grunn av muligheten for å få stråling sykdom fra langvarig eksponering. X-stråler kan endre ionisering av atomer, som fører til elektrisk ladede atomer som kan skape reaksjoner i cellene. DNA-kjeder kan være brutt, celler kan bli kreft eller danne andre sykdommer, og fødselsskader kan oppstå. X-stråler er ofte medisinsk nødvendig, men du kan unngå unødig risiko ved å bruke visse typer metall for å beskytte områder av kroppen som ikke trenger de røntgenbilder hos pasienter og teknikere.

Lead

Bly, atomnummer 82, er den mest populære metall som brukes for strålevern på grunn av sin rimelige pris. Det fungerer bra i skjerming mot stråling fordi elektroner stoppe røntgenbilder, og bly har 82 protoner og elektroner, som er høyere enn mange andre metaller. Ved bruk av metaller for å stoppe røntgenstråler fra å passere gjennom, er det viktig å merke seg at tykkelsen på metallet er like viktig som antallet elektroner i metallet. Et metall med et lavere antall elektroner per atom, slik som aluminium, kan også benyttes, men det må være mye tykkere for å gi samme grad av beskyttelse.

Tungsten

Wolfram-legeringer, som danner en solid mikrostrukturen av wolfram, beskytte mot røntgenstråler på grunn av sin høye tetthet. Dette betyr at wolframlegeringer har en større røntgen stoppe evne enn bly med opp til 60 prosent. På grunn av denne større røntgenbremsekraft, kan metallet være fremstilt i forklær og skjold som er betydelig mindre tykke og voluminøse enn de som er laget av bly. Dette er en nyere teknologi enn bly, og er mer kostbart å fremstille, slik at det for tiden ikke anvendes så ofte. Etter hvert som teknologien fortsetter å utvikle og wolfram legert produksjon blir mer vanlig, vil prisene trolig falle og wolframlegeringer vil bli benyttet oftere.

Uran

Utarmet uran, eller Uran-238, er også i stand til å bli brukt i røntgen skjerming materialer. Uran har atomnummer 92, som betyr at den har et høyt antall elektroner for å stoppe røntgenstråler fra å passere gjennom den. Uran er også en ikke-radioaktiv substans, noe som betyr at det radioaktive avbøyer bølgene som kommer i kontakt med den automatisk. Det er omtrent fem ganger bedre enn bly til å absorbere røntgenstråler, noe som betyr at den skjermende beskyttelse kan være tynnere. Ulemper for uran bruk i røntgen inkluderer dens pris og dens farer, som inkluderer det faktum at det kan brukes til å hjelpe produsere atomvåpen.