Digidexo.com

Bivirkninger av Stråling for prostatakreft

Det finnes to former for stråling som brukes til å behandle prostatakreft: ekstern strålebehandling og intern strålebehandling. Ekstern strålebehandling gis normalt fem dager i uken i ca åtte uker. Under denne behandlingen, er huden merket for nøyaktighet. En maskin som ligner et røntgen skyter høye stråler av stråling gjennom huden. Ekstern stråling vare bare noen få minutter og er ikke smertefull.
Intern strålebehandling er også kalt brachyterapi. Under denne prosedyren radioaktive frø er satt inn i prostata. Prosedyren varer i omtrent en time og er mer praktisk enn ekstern stråling fordi ukentlige behandlinger ikke er nødvendig.
Begge disse terapier har bivirkninger så som vevsskade, problemer med urinblæren, inkontinens, impotens og fertilitet, og utmattelse. Noen av bivirkningene forsvinne når behandlingen er fullført.

Tissue Skader

Ifølge Seattle Cancer Care Alliance, kan alvorlig vevsskade forekommer hos færre enn 1 prosent av menn som blir behandlet med ekstern stråling. Skader er svært sjelden, men en mulighet. Ekstern strålebehandling kan forårsake vevsskader til blæren og rektum. Noen ganger denne skaden må festes med kirurgi.

Effekter på tarmen

Tarm problemer kan ofte forekomme under strålebehandling. Diaré, tarm haster og blusse opp av hemorroider er bivirkninger. Disse forholdene blir verre hvis tarmproblemer skjedde før behandling. Ofte kan medikamenter bli gitt for å kontrollere disse bivirkninger. Statistisk sett kan 20 prosent av menn opplever langsiktige tarmproblemer selv når behandlingen er avsluttet.

Inkontinens

Urin sphincter kan bli skadet under strålebehandling. Lekkasje og trang til å urinere kan skje, forårsaker inkontinens. Dette skjer i omtrent 8 til 10 prosent av menn som gjennomgår strålebehandling. Noen ganger vil denne tilstanden krever en mann å permanent ha en pute for å hindre fukting klærne hans. Hvis inkontinens blir alvorlig nok, vil kirurgi være nødvendig for å løse problemet.

Imptence / Infertilitet

Strålebehandling kan påvirke en manns evne til å bli erigert eller holde oppreist. Dette fører til impotens. Impotens kan påvirke om lag 50 prosent av menn som gjennomgår strålebehandling. Normalt kan medikamenter bli gitt for å bidra til å rette på dette problemet.
Sammen med impotens, kan barnløshet oppstå. Dette skjer fordi strålebehandling dreper sperm ligger i testiklene. For yngre menn, kan dette være en bekymring. Før behandling, kan sperm trekkes fra testiklene og frosset for senere bruk.

Fatigue

Fatigue er en vanlig bivirkning til strålebehandling. Naps er ofte tatt i denne perioden av trøtthet. Fatigue normalt går bort i løpet av en måned eller to etter at behandlingen er avsluttet. Snakk med en ernæringsfysiolog om hva slags kosthold som vil bidra til å minske tretthet.