Digidexo.com

Hva som forårsaker høy fastende blodsukker?

Om fastende blodsukker

Fastende glukose er mengden av sukker i blodet etter åtte timer eller mer uten å spise. Det finnes to metoder for å teste fastende blodsukker: fastende plasma glukose test og oral glukosetoleransetest. Fastende plasma glukose test måler blodet etter åtte timer med fasting og et resultat som er større enn 126 regnes som høy. Den oral glukosetoleransetest krever at pasienten fast i åtte timer og deretter drikke en glukoseløsning, og vente i to timer - et resultat som er større enn 200 er å betrakte som høy. Diabetes er den vanligste årsaken til høyt fastende blodsukker, men andre endokrine og metabolske sykdommer og medisiner kan også forårsake høyt fastende blodsukker.

Diabetes

Diabetes er en tilstand der kroppen ikke klarer å tilstrekkelig behandle glukose. Det er to hovedtyper av diabetes: type 1, type 2 og en tredje form kjent som svangerskapsdiabetes. Type 1-diabetes er også kjent som insulinavhengig og oppstår når bukspyttkjertelen slutter å produsere insulin. Type 1 diabetes oppstår oftest hos barn. Type 2 diabetes er også kjent som sent innsettende og oppstår når bukspyttkjertelen produserer insulin, men kroppen ikke bruker den riktig. Type 2 er vanligst hos personer over 40 og er knyttet til livsstil, kroppsvekt og fysisk aktivitet. Type 2 diabetes har en arvelig komponent og latinamerikanere, asiater og afroamerikanere har større risiko. Det er også ansett forebygges med enkle kosttilskudd, mosjon og endringer i livsstil. Svangerskapsdiabetes bare påvirker gravide kvinner og er lik type 2 ved at bukspyttkjertelen gjør insulin, men kroppen reagerer ikke på det. Svangerskapsdiabetes kan forsvinne når kvinnen føder, men hun kan ha større risiko for å utvikle den i fremtidige svangerskap og for å utvikle type 2 diabetes senere i livet.

Andre årsaker

Cushings syndrom, en adrenal lidelse og skade på hypofysen kan både påvirke blodsukkernivået. Hypofysen styrer de fleste andre kjertler i kroppen, inkludert bukspyttkjertelen og binyrene. Bukspyttkjertelen også spiller to roller i å håndtere blodsukker: det frigjør glukagon, som stimulerer leveren til å frigjøre glukose i blodet, og det frigjør insulin for å hjelpe kroppen å forbrenne blodsukker. Når kroppen reagerer på stress, til adrenal system utgivelser kortisol, som stimulerer bukspyttkjertelen frigjør glukagon. Cushings syndrom fører binyrene å frigjøre for mye kortisol, noe som kan føre til en kortvarig økning i blodsukkernivået. Skade eller sykdom i hypofysen kan også føre til at bukspyttkjertelen eller binyrene til funksjonsfeil, noe som resulterer i nedsatt blodsukkernivået.

Medisiner som Zyprexa har vært kjent for å føre til en økning i blodsukkeret. En pasient tar Zyprexa for en lengre periode kan oppleve høy fastende blodsukkernivået.