Digidexo.com

Reversering bivirkninger av Statiner

Reversering bivirkninger av Statiner


Senke kolesterolnivået reduserer risikoen for hjerteinfarkt eller hjerneslag, og mange mennesker kan være foreskrevet statiner for resten av sitt liv, ifølge Mayo klinikken. Statin bivirkninger kan føre til at noen til å velge risiko over ubehag, men det er mulig å redusere, om ikke reversere, bivirkningene av statiner.

Statin bivirkninger

Statin bivirkninger inkluderer muskelsmerter, leverskader, fordøyelsesproblemer, og utslett eller rødme.

Muskelsmerter er den hyppigste og urovekkende bivirkning rapportert med statin bruk. Dens innvirkning varierer fra mildt ubehag til nedskrivning av daglige aktiviteter som å gå i trapper eller bare gå. Vedvarende muskelsmerter og mørk urin kan peke til rabdomyolyse, en tilstand som kan føre til nyresvikt og død.

Statiner kan øke leveren enzymproduksjon til farlige nivåer; hvis den ikke behandles, kan leveren bli permanent skadet.

Fordøyelsesproblemer, inkludert kvalme, diaré og forstoppelse er uvanlig bivirkning av statiner.

Utslett eller rødme er en mulig bivirkning av statin bruk, spesielt hvis du også tar niacin.

Redusere muskelsmerter

Du har kanskje hørt at koenzym Q10 kan redusere eller hindre muskelsmerter og ubehag statiner kan forårsake. Forskere er delt om emnet, sier Mayo Clinic Dr. Thomas Behrenbeck. Noen mener koenzym Q10 kan redusere muskel og leddverk, men ikke nok store studier har blitt gjort for å bekrefte dette. Spør du legen om det før du tar koenzym Q10 for å finne ut om det kan samhandle med alle andre medisiner du tar.

Endre ditt treningsprogram eller gå litt lettere kan minske muskelsmerter. Muskelsmerter som statin bivirkninger vil ikke bli løst av over-the-counter smertestillende midler. For å finne ut om dine muskelsmerter er et statin bivirkning, spør legen din om å ta en pause fra medisiner for 10 til 14 dager. Du bør finne ut om det er din resept og ikke andre faktorer som forårsaker muskelsmerter før du gjør endringer medisinering.

Rabdomyolyse Treatment

Legen din bør teste for rabdomyolyse hvis du utvikler vedvarende muskelsmerter og svakhet ledsaget av mørk urin. En nøkkelkomponent for behandling for rabdomyolyse er aggressiv hydrering, noen ganger sammen med bruk av et diuretikum for å spyle nyrene. Hvis behandlingen startet tidlig, kan effekten av rabdomyolyse reverseres før komplikasjoner oppstå; Imidlertid, når de begynner, kan nyredialyse eller til og med en nyretransplantasjon være nødvendig.

Beskytte Liver

Når du begynner å ta et statin, bør legen din sjekke leverenzymnivåer rundt seks uker fra starten av, og gjenta kontroller hver 3-6 måneder for det første året. Hvis det blir funnet farlig økt enzymnivåer, kan legen redusere dosen eller bytte til et annet statin.

Redusere fordøyelsesproblemer

Hvis du opplever problemer med fordøyelsen mens du tar statiner, kan ta medisinen med kveldsmåltid redusere virkningene.

Endre Resept

Snakk med legen din om å endre dosen din, prøver et annet statin, eller prøve en annen kolesterolsenkende medisiner. Pravastatin og rouvastatin kan føre til færre bivirkninger enn andre statiner og andre kolesterolsenkende medisiner kan veies i forhold til deres effektivitet, dine behov og bivirkninger. Det kan ta litt eksperimentering, men medisiner er ikke one-size-fits-all.

Interaksjoner som kan øke statin bivirkninger

Grapefruktjuice kan intensivere statin effekter; å kombinere forskjellige kolesterolsenkende medikamenter kan øke risikoen for bivirkninger; og statiner kan samhandle med antibiotika medisiner.

Statin bivirkninger kan øke når du tar statiner i kombinasjon med medisiner for uregelmessig hjerte rytmer, antidepressiva eller legemidler som hemmer immunsystemet.

Snakk med legen din om å identifisere mulige interaksjoner som kan være medvirkende til bivirkninger og arbeids ut løsninger.