Digidexo.com

Hvordan håndtere en kald sår

Forkjølelsessår kan vises på de verste tider og vanligvis når du er mest stresset. De er røde blemmer som pop og slam, og er forårsaket av herpes (HSV-1)-viruset. Når du har en blemme, det vil vare ca en uke eller to. De sår er smertefull og pinlig og noen ganger brenne og klø. Med litt kunnskap, men du kan forkorte utbrudd og gjøre det mer utholdelig.

Hvordan håndtere en kald sår

•  Pakk litt is i et håndkle og bruke den til området så snart du føler den kalde sår kommer på. Gjør dette i 10 minutter hver time. Dette vil delvis drepe blemme som prøver å danne. Gjelder også isen etter dannelsen å lindre smerte og holde blemme kult.

Ta en smertestillende som for eksempel paracetamol å hjelpe med smerte og redusere betennelse når blemme vises.

Vask hendene og påfør leppepomade til området for å holde det fuktig og unngå sprekker. Gjelder også antibiotisk salve å avverge infeksjon.

Unngå å spise sure eller krydret mat som de vil irritere området.

Spør legen din for en reseptbelagte medisiner eller bruke en over-the-counter medisiner for å forkorte den helbredende tid av sår.

Hint

  • Ikke plukk på sår som det vil føre til infeksjon og kan spre viruset til andre deler av kroppen eller til andre mennesker.
  • Ikke kysse, dele drinker eller leppepomade, eller gi oral sex mens en kald sår er til stede. Du risikerer å spre viruset til andre.