Digidexo.com

Metotreksat og Folic Acid for Håravfall behandling

Metotreksat og Folic Acid for Håravfall behandling


Ifølge chemocare.com, er metotreksat en "antimetabolitt kjemoterapi narkotika." Dette betyr at det forstyrrer metabolismen av folsyre i raskt dele celler som fører til en mangel på folsyre og til døden av cellen. Folsyre er et viktig B-vitamin som bidrar til å danne nye blodceller og bidrar til nye vev og celler som hårsekkene til å vokse. Langvarig behandling med metotreksat kan føre til en mangel på folsyre, og av denne grunn, mange leger gi folsyretilskudd til pasienter på metotreksat for å bidra til å minimalisere bivirkningene. Folsyre er ikke rutinemessig brukt som behandling spesielt for hårtap forbundet med metotreksat.

Bruksområder

Metotreksat blir brukt i behandling av visse kreftformer som er karakterisert ved hurtig delende celler som for eksempel brystkreft. Det er også brukt til å behandle autoimmune sykdommer som revmatoid artritt og psoriasis og å forårsake spontanabort i de tidlige stadier av en graviditet utenfor livmoren.

Bivirkninger

Metotreksat påvirker ulike mennesker på ulike måter. Ifølge medicineworld.org, de vanligste bivirkningene inkluderer gradvis hårtap, endringer i blodcelletall, diaré, pustebesvær, nyreskader, rennende øyne, hud og neglefargeendringer. Mindre vanlige bivirkninger er leverskader, allergiske reaksjoner, hudutslett og nevrologiske problemer som hodepine, atferdsproblemer, kramper og problemer med å snakke. Hvis du er på metotreksat, er det svært viktig å diskutere eventuelle bivirkninger med legen din. Sørg for at du delta på noen planlagte avtaler for å teste for unormale blodverdier.

Håravfall

Hårsekkene, strukturer under huden som produserer hår, er noen av de raskeste dele celler i kroppen. De deler i gjennomsnitt hvert 23-72 timer. Metotreksat rettet mot celler som deler seg hurtig, og som et resultat, noen ganger er det forårsaker død av hårceller og påfølgende hårtap. Selv om det kan skje, er håravfall ganske sjelden på de mindre doser av metotreksat som vanligvis brukes til å behandle ting som psoriasis. Det blir mer vanlig på høyere doser brukes til å behandle kreft. Legen din bør forsikre deg om at hårtap og mange andre bivirkninger forbundet med metotreksat er reversible når medisinering er stoppet. Totalt hårtap er sjelden på metotreksat.

Betraktninger

Det er viktig at behandlingsopplegget overholdt, og noen syke effekter diskuteres med legen din. Det er ting du kan gjøre for å bidra til å minimere hårtap og for å maksimere gjenvekst når du har blitt tatt av metotreksat. For eksempel kan du bruke visse aktuell kremer, visse orale medisiner, laser behandling, folsyre som kan være foreskrevet av legen din, og sørg for at du har tilstrekkelig protein i kosten. Det er viktig å diskutere eventuelle tiltak du vurderer å ta med legen din først, som noen vitamintilskudd kan forstyrre handlingen av metotreksat.

Folsyre

Det er ingen konkrete bevis på at folsyre tilskudd hindrer hårtap under behandling med metotreksat. Den brukes til å minimalisere bivirkningene forårsaket av folatmangel, og en av disse bivirkningene er potensial hårtap. Noen leger unngå forskrivning folsyretilskudd til pasienter som fikk metotreksat for kreftbehandling som det fryktes at det kan forstyrre effekten av metotreksat på kreftcellene. Dersom du får metotreksat for kreft og er bekymret for hårtap og mangel på folsyre, må du diskutere med legen din.