Digidexo.com

Behandling for en stor Gallestein

Behandling for en stor Gallestein


Kvinner som passerer en gallestein vil ofte sammenligne smerten til fødsel. Gallestein varierer i størrelse-noen er så liten som et sandkorn, mens andre er golf ball størrelse. Komplikasjoner som oppstår fra dannelse av gallesten slutt gjøre galleblæren fjernes nødvendig.

Definisjon

En gallestein er en hard, steinlignende innskudd gjort av kolesterol. Kolesterol normalt oppløses i galle, men når leveren utskiller for mye kolesterol, blir overmettet med kolesterol gallen. Dette overskuddet av kolesterol blir til faste stoffer som kalles kolesterol krystaller. Kolesterol krystaller slutt danne en gallestein. Mengden av kolesterol i blodet, men ikke avgjøre hvorvidt du vil utvikle gallestein.

Det er også gallestein laget kalkavleiringer og bilirubin, et pigment som finnes i galle. Disse kalles pigment steiner og er vanligvis brun eller grå.

Risikofaktorer

Å være en kvinne er en risikofaktor for å utvikle gallestein, siden gallestein plage flere kvinner enn menn. Fedme, vestlig kosthold og en familiehistorie med gallestein er flere faktorer som bidrar til dannelse av gallesten.

Gallestein Symptomer

Ifølge Merck Manual, har 80 prosent av personer med gallestein ikke oppleve noen symptomer i mange år. Den beste måten å finne ut om du har gallestein er å ha en ultralyd.

Gallestein symptomer er smerter i øvre eller midtre del av magen, feber, gulfarging av hud og det hvite i øynene. Smerte oppstår når en gallestein blokkerer cystisk kanalen og galleblæren svulmer. Svellingen av galleblæren fører til erosjon av galleblæren foring. En perforert galleblæren lekkasjer deretter innholdet i bukhulen. Når symptomer og komplikasjoner oppstår, er kirurgi nødvendig.

Galleblæren fjernes

Når gallestein forårsake alvorlige symptomer og komplikasjoner, er galleblæren fjernes nødvendig. Laparoskopisk cholecystectomy refererer til fjerning av galleblæren ved hjelp av en laparoskop. Kirurgen gjør tre snittene og plasserer laparoscope. Instrumentet er et tynt rør med et lys som gjør det mulig for kirurgen å se innsiden. Først blir gallegangene og blodkarene som fører til galleblæren kuttet, og deretter galleblæren fjernes.

Etter at galleblæren er fjernet, vil kirurgen sprute et fargestoff inn i gallekanalen for å utføre en spesiell røntgen. Dette gjør at kirurgen å finne ut om du har noen gjenværende gallestein utenfor galleblæren. Hvis funnet, er gallestein fjernes.

Fordelen med denne fremgangsmåten er at det ikke er så invasiv som tradisjonelt galleblæren fjernes.

Ikke-kirurgisk behandling

I tilfellet med pasienter som ikke kan ha den kirurgiske prosedyren, er det lithotripsy. Det er en elektrohydraulisk sjokkbølge (ESWL) som bryter opp gallestein. Den brukes sjelden fordi gallestein gjenta seg.

Medisinering er også tilgjengelig for enkelte pasienter. Leger vil foreskrive Chenodeoxycholic syrer (CDCA) eller urodeoxycholic acid (UDCA) som oppløser kolesterol steiner. Igjen, ulempen her er at gallestein er sannsynlig å gå tilbake. Ifølge Merck, store gallestein kreve opptil to år med medikamentell behandling for å løse opp, og noen aldri oppløses. Denne behandlingen er reservert for de pasientene som ikke kan opereres på grunn av en annen alvorlig helsetilstand.