Digidexo.com

Hva skjer under en hjertesyklus?

Cardiac Cycle

Den hjertesyklus er serien av hendelser som omfatter en fullstendig sammentrekning og avslapning av hjertets fire kamre. En hjertesyklus varer ca 0,22 sekunder i en normal, sunn voksen hjerte. Sammentrekning av hjertet avhengig av et nettverk av noder og fibre som bærer elektriske impulser gjennom hjertet. Disse impulsene kalles aksjonspotensialer. Hjertesyklusen kan visualiseres med et elektrokardiogram, eller EKG. En EKG bryter ned hendelsene i hjertesyklusen inn i tre bølger identifisert med bokstavene P, QRS og T. Hver bølge vist på en EKG representerer et aksjonspotensial utført av spesialiserte celler i hjertet.

Hjerte Anatomy

Kjernen er delt inn i fire kamre. En enkel måte å visualisere dette på er å forestille seg et kvadrat likt delt inn i fire bokser. De to boksene i den øverste delen av plassen er høyre og venstre atrium. De to bokser i den nedre del av den firkantede er de høyre og venstre ventrikler.

Atria mottar blod som det sendes tilbake til hjertet. Det høyre atrium mottar blod fra kroppen gjennom en stor vene kalt vena cava. Den venstre atrium mottar blod fra lungene hvor den plukker opp oksygen. To fartøy kalles høyre lungevenen og den venstre lungevenen er ansvarlig for å levere blod fra lungene og inn i venstre atrium.

Ventriklene er ansvarlig for å pumpe blod ut av hjertet. Høyre ventrikkel pumper blod til lungene via lungearterien. Den venstre ventrikkel er den største og mest muskulær kammer i hjertet. Dette er fordi det venstre hjertekammer er ansvarlig for å pumpe alt blodet i sirkulasjon gjennom kroppen. Blod pumpes gjennom aorta, som grener ut i mindre og mindre fartøyer til alle vev i kroppen motta oksygen utføres i blodet.

Impulsledning

Hjertet genererer og driver sin egen elektriske impulser, uavhengige fra nervesystemet. Et hjerte kan fortsette å slå selv etter bånd til nervesystemet har blitt kuttet. Dette er tydelig i den pulserende bevegelse av en hjerte under transplantasjon. Denne unike evnen av hjertet kalles automatikk. Automatikk koordineres av spesielle celler i hjertet kalles autorhythmic celler. De autorhythmic cellene utgjør et nettverk av noder og fibre som sender en impuls til hjertemuskelceller til å trekke seg sammen i en bestemt sekvens. En impuls overføres når autorhythmic cellemembranen depolarizes. Normalt har den ene siden av membranen en mer negativ ladning og den andre en mer positiv ladning. Dette betyr at membranen er polarisert. Når en impuls forplantes ionene krysse membranen, og den polariserte tilstand er endret. Membranen blir deretter depolarisert. Prosessen med depolarisering beveger seg gjennom hjerte og kan visualiseres ved en EKG.

P Wave

Sammentrekning av hjertemuskelen starter med depolarisering ved sinusknuten. Den sinus, eller SA node, er en gruppe av autorhytmic celler lokalisert i høyre atrial vegg. P bølgen viser SA node depolarisering. P bølgen varer ca 0,08 sekunder. Atriene kontrakt ca 0,1 sekund etter at P-bølge starter. Ved slutten av P-bølge, er depolarisering bremset på atrioventrikulær eller AV, node. AV-noden og ligger i skilleveggen som skiller de to atria, like over Trikuspidalklaff som fører inn i den høyre ventrikkel. Denne forsinkelsen gjør at atriene til å fullføre kontrahering og fjerne blod helt før ventrikkel kontraksjon.

SA-knuten har den raskeste depolarisering rate av alle hjertemuskelceller. Det er pacemakeren av hjertet; det setter hjertefrekvensen ved en iboende hastighet på ca 100 impulser per minutt. I virkeligheten, produserer SA node ca 75 impulser i minuttet grunnet eksterne kontroller av det endokrine og nervesystemet.

QRS Complex

Den QRS-komplekset viser bevegelsen av depolarisering bølgen gjennom ventriklene. Denne bølge er den mest kjente på grunn av den store oppad pigg det gjør. Depolarisering sprer seg fra AV-knuten ned til AV-bundle, også kalt bunt av Hans. Bunten av hans deles i venstre og høyre bunt grener. Bunten grener videre dele inn Perkinje fibre som trenge gjennom ventriklene. Ventrikkel kontraksjon skjer nesten samtidig med ventrikulær depolarisering. Når impulsen når apex av hjertet, muskelcellene begynner å kontrakt. Ventriklene trekker seg sammen i en vred bevegelse fra bunn til topp. Dette skyver all blodet ut av ventriklene og inn i sirkulasjonen. QRS-komplekset varer ca 0,08 sekunder.

T Wave

T-bølgen skildrer ventrikkel repolarisering. Repolarisering er bevegelse av ioner tilbake på tvers av hjertemuskelcellemembran til sin opprinnelige, polarisert tilstand. Repolarisering tar lenger tid enn depolarisering slik T-bølgen er noe avflatet i utseende. Repolarisering av atriene oppstår under ventrikulær depolarisering og blir ikke sett på en EKG grunn av QRS-komplekset.