Digidexo.com

The History of Obesity Treatment

Fedme behandlinger har variert gjennom århundrene. Noen har tatt til orde for kosthold og mosjon, mens andre mener at det bare er banebrytende kirurgiske teknikker og reseptbelagte legemidler kan hjelpe behandle overvektige pasienter. Holdninger og teknikker mot behandling av fedme har endret seg over årene, og vil fortsette å endre seg i fremtiden.

Dietter

Dietter har blitt brukt over hele den vestlige verden til å kontrollere ens vekt siden 1700-tallet. Siden da, "kjepphest dietter" har syklet gjennom ulike lengder av popularitet. På 1930-tallet ble den Hollywood 18-Day Diet populære. Tilhengere spiste kokte egg, grapefrukt, melba toast og greener.

Senere i det 20. århundre, andre dietter som Scarsdale, Atkins og South Beach nøt popularitet.

Anti-fedme medisiner

Anti-fedme medisiner er et omstridt tema. Fra oldtiden til 1800-tallet, ville leger foreskrive avførings medikamenter som ville føre til en pasient for å oppleve avføringsmiddel effekter for å gå ned i vekt. På midten av 1990-tallet, ble den anti-fedme medisiner Fen-Phen trukket fra markedet etter at det ble avslørt den skadet hjertet og hjernen. I dag er medisiner som Orlistat og Meridia foreskrevet av leger, men oftest bare i tilfeller av ekstrem fedme, som bivirkningene kan være irriterende. Bivirkninger kan inkludere fet avføring og søvnløshet.

Fedmekirurgi

Fedmekirurgi ble urfremført i 1954 av Dr. AJ Kremen, og var kjent som en intestinal bypass. Dette involverte forbinder den øvre del av tynntarmen til det nedre parti av det samme organ, for derved å minimalisere absorpsjonen av mat. I 1966 ble gastrisk bypass utviklet av Dr. Edward Mason. Denne fremgangsmåten var forskjellig ved at det er involvert redusere kapasiteten av magesekken, i stedet for tarmen.

Lap-Band

Laparoskopisk kirurgi ble først utført på 1 september 1993, i Huy, Belgia. Den amerikanske FDA godkjente tradmarked Lap-Band System i juni 2001.

Vekt-tap programmer

I 1961 ble Weight Watchers grunnlagt av en husmor fra Queens som heter Jean Nidetch. Sytten år senere solgte hun hennes selskap for et overskudd på 100 millioner dollar. Lignende programmer som Jenny Craig er også alternativer for behandling av fedme og overspising.