Digidexo.com

Hva er årsakene til lav testosteron hos menn?

Testosteron produksjonen synker naturlig med alderen. Ifølge urologychannel.com, i en alder av 80 kan menn være ned til så lavt som 20 prosent av deres topp-produksjon. Det finnes en rekke medisinske tilstander som kan forårsake testosteron mangel (TD), som kan risikere faktorer slik som fedme, diabetes og høyt blodtrykk.

Typer

Ifølge urologychannel.com, er årsakene til TD delt inn i tre kategorier: primære, sekundære og tertiære. Viktigste årsakene til TD involvere spørsmål om testiklene; sekundære årsaker forekommer i hypofysen; og tertiær årsaker påvirker hypothalamus. Dette er deler av kroppen som deltar i produksjonen av testosteron og er kollektivt kalt hypothalamus-hypofyse-gonadal aksen.

Medfødte sykdommer

Medfødte lidelser er blant de viktigste årsakene til TD. Disse inkluderer Klinefelters syndrom, en tilstand der menn utvikler feminisert organer fordi de har en ekstra kromosom, så vel som andre hormonelle lidelser. Menn som er født uten testikler (en tilstand som kalles anorchism) og de hvis testiklene ikke ned i pungen (kryptorkisme) kan også utvikle TD, ifølge urologychannel.com.

Ervervede betingelser

Forhold som oppstår etter fødselen kan også føre til TD og kan omfatte fjerning av testiklene og andre forhold som påvirker hypothalamus-hypofyse-gonadal aksen. Kjemoterapi, strålebehandling, kirurgisk skade, kjertelproblemer, hodeskade, infeksjoner som påvirker hjernen, testikkelskader og svulster i hypothalamus-hypofyse-gonadal aksen kan alle føre til TD.

Effekter

Virkningene av TD variere i henhold til alder hvor tilstanden utvikles. Gutter som utvikler tilstanden fra fødselen kan ha underutviklede kjønnsorganer, mens de som blir slått med det i løpet av puberteten vil utvikle sekundære kjønnskarakteristika som nedsatt ansikts-og kjønnshår vekst, og underutviklede kjønnsorganer og muskulatur, ifølge urologychannel.com. Voksne som utvikler TD kan oppleve et tap av seksuell lyst, erektil dysfunksjon, tap av kroppshår, svakhet, muskel tap og depresjon.

Ressurser

Selv om millioner av mennesker antas å lide av TD, rapporterer menn helsenett at bare 5 prosent søker behandling. Organisasjonen gir et spørreskjema slik at menn kan bidra til å avgjøre om de har symptomer som kan tyde på TD, og ​​urologychannel.com tilbyr en liste med spørsmål menn kan spørre legen sin om TD.