Digidexo.com

Virkningene av solsenger

Virkningene av solsenger


En gyllen bronse gløden er fortsatt ettertraktet av millioner, til tross for mange studier som viser en direkte kobling mellom soleksponering og hudkreft og tidlig aldring. Millioner av mennesker har flyttet fra utendørs tanning til solsenger på jakt etter den perfekte brunfargen, men solsenger har noen av de samme skadelige bivirkninger som naturlig soling.

Skin Cancer

Solsenger tan hud ved hjelp av ultrafiolette stråler. For mange år, eksperter antatt at UVB-stråler alene forårsaket kreft, men undersøkelser har vist at alle typer av UV-stråler øke risikoen for kreft. En 2009 studie publisert i tidsskriftet "Lancet Oncology" avslørte at når folk begynner å bruke solsenger før fylte 30, er risikoen for hudkreft økt med 75 prosent. Studier i Norge og Sverige har også vist en mye høyere risiko for føflekkreft, den mest dødelige formen for hudkreft, hos kvinner som er vanlige solseng brukere.

Burns

Mange slår til solsenger fordi de tror det er umulig å brenne i en solseng. Dessverre, dette er ikke sant. Burns kan og vil oppstå i solsenger, spesielt blant personer med lys hud. Eksponering for UV-stråler kan også forårsake tørr hud, kløe og hud flassing. I tillegg til å være ubehagelig og skjemmende, kan en alvorlig solbrenthet øke risikoen for melanom. Solseng forbrenninger kan faktisk føre til mer skade på huden fordi UVA stråler som brukes i solsenger påvirke huden på mye dypere nivåer enn UVB stråler.

Tidlig aldring

Solbrent hud ofte blir sett på som det ultimate tegnet på ungdommelig god helse, men gjentatt eksponering for UV-stråler er en ledende årsak til for tidlig aldring. UV-stråler bryter ned kollagen i huden, noe som fører til rynker og sagging. UV-stråler også forårsake mørke flekker og ujevn pigmentering i huden. Dreven UV-eksponering kan også øke fine linjer og kan føre til at huden til å ta på seg en læraktig utseende.

Øyeskade

Solseng salonger gi briller for å beskytte øynene, men mange brukere ikke bære dem. Unnlate å ta riktige vernetiltak kan føre til skade på hornhinner, som fører til grå stær, samt øye kreft og makuladegenerasjon. Det har også vært tilfeller av netthinnens brannskader som er rapportert ved gjentatt solseng bruk. Alle disse typer av skader kan føre til blindhet. Øyeleger anbefale hopper solsenger helt, men oppfordrer til bruk av vernebriller dersom solsenger er brukt.