Digidexo.com

Vanlig årsak til hjernehinnebetennelse

Meningitt er en viral infeksjon eller bakterier som forårsaker lag av vevet rundt hjernen og ryggmargen, kalt hjernehinnene, til å svelle. Det er alvorlig og potensielt livstruende. Dersom den ikke behandles, kan det føre til hjernen hevelse og muligens død. Denne artikkelen vil ta opp noen av de forskjellige typer og årsaker til hjernehinnebetennelse.

Typer Meningitt

Det finnes to hovedtyper av hjernehinnebetennelse - viral og bakteriell. Bakteriell er den mest alvorlige formen mens viral form er mer vanlig og mindre alvorlige. Det er også en form for kronisk meningitt og sopp hjernehinnebetennelse.

Årsaker til bakteriell meningitt

Bakteriell meningitt oppstår når bakterier inn i legemet og enten migrere til hjernen og ryggmargen eller direkte angripe meninges. Det finnes flere forskjellige stammer som kan være for fra forskjellige infeksjoner av kroppen. Ørebetennelse, bihulebetennelse og øvre luftveisinfeksjoner er de vanligste infeksjoner assosiert med hjernehinnebetennelse. Når hjernehinnebetennelse er diagnostisert med en av disse infeksjonene, er det uklart hva som kom først, infeksjon eller hjernehinnebetennelse. Listeria er en annen form for bakterier som er vanlig i mange matvarer, jord og støv som kan forårsake hjernehinnebetennelse. De fleste friske voksne ikke kontrakt hjernehinnebetennelse når de utsettes for listeria. Imidlertid er listeria farligere rundt eldre voksne, barn og gravide kvinner.

Årsaker til Viral hjernehinnebetennelse

Viral meningitt er kontrahert som en vanlig virus. Ifølge Mayo Clinic, enterovirus er ansvarlig for om lag 90 prosent av viral hjernehinnebetennelse i USA. Vanlige symptomer inkluderer feber, oppkast, utslett, sår hals og hodepine. Andre virus assosiert med hjernehinnebetennelse er kusma, herpes og West Nile Virus.

Behandlinger og pleie

Ifølge emedicinehealth.com, påvirker bakteriell meningitt 3000 til 5000 amerikanere per år, og nesten en fjerdedel av tilfellene føre til dødsfall, selv med riktig behandling. Det kan utvikle seg like raskt som 24 timer. Viral meningitt er mye mindre alvorlig, og symptomene kan behandles, med en full gjenvinning i løpet av noen få uker. Siden antibiotika er ikke anvendbare mot virale infeksjoner, er de ikke anvendbare for viral meningitt. Alle former for hjernehinnebetennelse er alvorlig og må behandles umiddelbart. Symptomer kan oppstå i løpet av 1-7 dager. Sykehusinnleggelse kan være nødvendig for de mest alvorlige tilfeller, men hjemmesykepleien er tilstrekkelig for milde tilfeller.

Forebygging / løsning

Vaksiner er tilgjengelig for noen former for hjernehinnebetennelse. Du kan også ta forebyggende antibiotika hvis du har kommet i kontakt med noen som har blitt smittet. Men hvis symptomer som for eksempel, feber, hodepine, lysfølsomhet eller oppkast etter å ha tatt forebyggende antibiotika, bør du likevel oppsøke legehjelp umiddelbart.