Digidexo.com

Tidlige symptomer på rabies hos mennesker

Tidlige symptomer på rabies hos mennesker


Rabies er en forebygges virussykdom som angriper sentralnervesystemet hos mennesker og andre varmblodige pattedyr. Tragisk nok er rabies ikke kureres når symptomene begynner å inntreffe, og død oppstår vanligvis i løpet av dager etter disse første symptomene dukker opp. Heldigvis kan rabies forebygges, og sykdommen er også mulig å behandle hvis enkeltpersoner straks motta vaksine injeksjoner etter eksponering. Biter fra infiserte ville dyr er den vanligste modusen for rabies overføring i USA, mens innenlandske hunder forbli den ledende transportør av sykdommen i andre deler av verden.

Symptomer

Alle dyr biter utgjør en potensiell risiko for rabies, og dermed medisinsk behandling bør søkes umiddelbart. En gang i kroppen, rabies virus multipliserer som sine reiser gjennom nervesystemet, til slutt fører til en dødelig hjernebetennelse. Tidlige symptomer på rabies som hoste, tretthet, feber, hodepine og sår hals vanligvis dukke uker etter at en person er smittet.

Betydning

Rabies tilfeller har blitt rapportert i alle land bortsett fra Hawaii. Sykdommen også finnes i mange andre land rundt om i verden. Mens menneskelige tilfeller av rabies er sjeldne, mer enn $ 300 millioner brukes årlig i USA på deteksjon, forebygging og kontroll av rabies. I USA, om lag 40.000 mennesker mottar rabies vaksineringen hvert år etter å ha blitt bitt av dyr.

Historie

Nesten alle tilfeller av rabies var dødelig til Louis Pasteur og Emile Roux utviklet den første vaksine for sykdommen i 1885. Antallet rabies-relaterte menneskelige dødsfall i USA har falt fra mer enn 100 årlig på århundreskiftet til gjeldende figur av en eller to per år, ifølge Centers for Disease Control and Prevention. Før 1960, de fleste av dyrene er smittet med rabies i USA var husdyr. I dag mer enn 90 prosent av sakene gjelder ville dyr som flaggermus, rev, vaskebjørn og stinkdyr.

Time Frame

Etter at en person er smittet med rabies virus, symptomene vanligvis vises innen 1 til 3 måneder, selv om sykdommen kan forbli sovende så lenge som flere år i sjeldne tilfeller.

Effekter

Med utbruddet av den første influensalignende symptomer, utvikler rabies raskt. En smittet person kan oppleve hallusinasjoner, en frykt for vann kalles vannskrekk og delvis lammelse. Etter hvert som sykdommen, glir den personen i koma og dør.

Forebygging

Alle kjæledyr og husdyr skal motta jevn rabies vaksiner. Alle som lider et dyr bite bør oppsøke lege umiddelbart.

Advarsel

Dyr infisert med rabies virus handle annerledes enn friske dyr. De kan føre til en økning i spytt og utstillings aggresjon og fiendtlighet. Andre dyr vil vise tegn til lammelse. For å være trygg, aldri nærme et dyr som vises er syk eller å oppføre seg rart.