Digidexo.com

Rabies Disease Information

Rabies er en alvorlig virussykdom som kan føre til døden hvis venstre ubehandlet. Det er en zoonotisk sykdom (en som kan overføres fra dyr til mennesker), og påvirker både tamme og ville dyr. Det er overført til mennesker via infisert spytt i biter eller riper. Behandling i form av en vaksine er bare effektiv før utbruddet av symptomene.

Symptomer

Symptomene er milde til å begynne med, og deretter gradvis forverres. Første symptomene er feber, hodepine, sår hals og utmattelse, etter som luftveiene, er gastrointestinale og sentralnervesystemet påvirkes. Dette er etterfulgt av lammelser, koma og til slutt død.

Transmission

Infiserte hunder er den viktigste modusen for overføring av rabies i Asia og Afrika, gjennom bitt og riper. I USA, er rabies mer utbredt i ville dyr, og viruset spres gjennom infisert spytt.

Behandling

Behandlingen må starte før utbruddet av noen symptomer. Etter kontakt med en rabiat dyr, bør såret eller kontaktområdet bli renset og desinfisert grundig. Den antirabies immunisering bør gis så snart som mulig.

Forebygging / løsning

Hvis du er en eier av en katt, hund eller ilder, være ansvarlig og holde sine vaksiner oppdatert. Lær barna aldri til å håndtere ukjente innenlands eller ville dyr. Menneskelig rabies fra flaggermus har økt i USA; treffe tiltak for å hindre dem fra å komme inn hjemme eller andre steder hvor enten du eller ditt kjæledyr kan bli utsatt for dem.

Fakta

Omtrent 50 tusen mennesker dør årlig etter kontrahering rabies på verdensbasis. Rundt 95 prosent av dødsfall fra rabies forekommer i Afrika og Asia. De fleste dødsfall forårsaket av rabies er et resultat av å bli bitt av en infisert hund. Sykdommen er dødelig etter utseendet av tegn og symptomer.