Digidexo.com

Shock Wave Therapy for Plantar fasciitis

Plantar fasciitis er en betennelse i vevet som går langs bunnen av foten og kobler hæl til tå. Det er et vanlig problem for løpere, og det fører til smerte i hælen og noen ganger buen på foten. Hvis plantar fasciitis symptomene ikke bedres etter seks måneder med tradisjonell fysioterapi teknikker, kan leger foreskrive ekstrakorporal sjokkbølgebehandling (ESWT).

Historie

Den ESWT teknikken kommer fra litotripsi, en teknikk som bruker lydbølger for å bryte opp nyrestein som er for store til å bli vedtatt. Bruk av lydbølger til å behandle problemer med bein, ledd, muskler og bindevev ("muskel" problemer) ble utviklet i Europa på begynnelsen av 1990-tallet, og plantar fasciitt var den første i muskler og skjelett problem som FDA godkjente behandling med ESWT.

Funksjoner

ESWT for plantar fasciitis bruker sjokkbølger til å gi små skader i plantarfascien for å stimulere healing, selv om ingen er sikker på nøyaktig hvordan det fungerer. Behandlingen er ikke-invasiv og bruker en sonde som er forsiktig gnidd over det berørte området.
ESWT kan bruke enten høyfrekvente eller lavfrekvente sjokkbølger. Behandling med høyfrekvente sjokkbølger kan bare kreve en behandling økt, mens lavfrekvent ESWT krever vanligvis gjentatte besøk. Legen din vil bestemme hvor mange behandlinger for å bruke. ESWT kan gjøres på legekontoret og krever ingen bedøvelse.
ESWT brukes vanligvis for pasienter med plantar fasciitt symptomer har ikke blitt bedre etter seks måneder eller mer tradisjonell terapi. ESWT brukes som et alternativ til kirurgi.

Alternatives

Tradisjonell terapi for plantar fasciitis kan inkludere hvile, bruke is til plantarfascien, tar betennelsesdempende medisiner, og ved hjelp av øvelser for å strekke kalver og akillessene eller styrke musklene i foten. Studier har vist at natt splinter som strekker kalvene er en effektiv behandling for plantar fasciitt. Orthotic enheter bæres i skoene kan også være nyttig for folk med plantar fasciitt. Disse konservative behandlinger er vellykket for 80 til 90 prosent av plantar fasciitis lider; ESWT kan være et alternativ for 10 til 20 prosent for hvem konservative behandling ikke virker. I sjeldne tilfeller, hvis ingen annen form for behandling fungerer, kan kirurger operere på foten.

Forebygging / løsning

Det er viktig å følge nøye med på noen aktiviteter som kan føre til hæl smerter, som for eksempel løping, hopping, eller å være på føttene for lange perioder av gangen. Holde en smerte journal du registrere dine aktiviteter der og hvordan du føler kan hjelpe deg til å legge merke til hvilke aktiviteter forårsake hæl smerter eller gjøre det verre.
Iført riktig sko er viktig for folk som er utsatt for plantar fasciitis, særlig løpere. Sko som ikke gir riktig bue støtte kan gjøre det mye enklere å utvikle plantar fasciitt.
Løpere som ikke strekker seg tilstrekkelig utvikler ofte stramme muskler på baksiden av beina, og dette kan føre til plantar fasciitt. Løpere bør gjøre mild strekking daglig, spesielt av hamstrings og kalver.

Betraktninger

Mens mange mennesker føler at ESWT har hjulpet deres plantar fasciitt hæl smerter, er det fortsatt ingen bred enighet blant forskere om hvor effektivt det er. ESWT er også mer kostnadskrevende enn tradisjonelle metoder for behandling, og det kan ha bivirkninger som smerte, prikking, hevelse eller blåmerker, selv om bivirkninger er sjeldne og vanligvis milde. For disse grunner, er det best å prøve mer konservative behandlinger for seks måneder før man vurderer ESWT, og å bruke ESWT som en måte å prøve å unngå kirurgi hvis andre behandlinger ikke fungerer.