Digidexo.com

Hvordan diagnostisere polycystisk ovariesyndrom

Hvordan diagnostisere polycystisk ovariesyndrom


Polycystisk ovariesyndrom, eller PCOS, er en av de vanligste årsakene til infertilitet hos kvinner. PCOS forårsaker væskefylte sekker (cyster) å danne på eggstokkene og et høyere-enn-normalt antall androgener (mannlige hormoner) til å være til stede i systemet. De mannlige hormoner er ansvarlig for mange av de ubehagelige symptomene på PCOS.A diagnosen PCOS kan være vanskelig å få fordi det er ikke ett bestemt sett av symptomer eller en bestemt test som skal utføres. I stedet, leger vanligvis prøver å utelukke andre tilstander som kan være årsaken til symptomene.

Hvordan diagnostisere polycystisk ovariesyndrom

Gjør deg klar for diagnose

Bli kjent med de ulike symptomer på PCOS, men husk at du kan ikke oppleve dem alle. Her er noen symptomer vanligvis assosiert med PCOS: Cyster på ovariesAmenorrhea (ingen eller sjeldne menstruasjonen) InfertilityLack av eggløsning eller sjeldne ovulationHigher enn normal mengde av mannlige hormoner, slik som testosteroneObesityInsulin motstand eller type II diabetesHirsutism (overdreven kroppshår) Thinning hår eller mannlig -pattern baldnessCholesterol uregelmessigheter, enten for høyt eller for lowAcne eller fet skinSkin tags, spesielt i armhulene eller neckHigh blod pressureDandruffPelvic smerte

Diskuter dine symptomer med din lege eller helsepersonell. Du kan finne det nyttig å lage en liste over symptomer du har opplevd så du ikke glemmer dem når du sitter på kontoret.

Klargjør for et batteri av tester! Din helsepersonell vil ønske å utelukke andre tilstander som kan være årsaken til symptomene.

Vet at en full fysisk og bekken eksamen er sannsynlig å være den første bestillingen av handling. Legen din vil ønske å se etter ting som unormal hårvekst (hirsutisme) og hud koder. Husk datoene for dine siste menstruasjon - dette vil hjelpe legen avgjøre hvorvidt du har eggløsning.

Innse at en ultralyd kan utføres for å fastslå om det er cyster på eggstokkene og for å se etter eventuelle andre reproduktive unormalt. Transvaginal ultralydundersøkelser, som benytter en sonde settes inn i skjeden, blir ofte benyttet for dette formål.

Lab tester og blodprøver du kan forvente

Forstå at androgen, eller mannlig hormon, vil testene kjøres. Legen er spesielt å se på Dehydroepiandrosteron (DHEA) og testosteronnivå. Mens høye testosteronnivå kan være et symptom på PCOS, høye DHEA nivåer er mer sannsynlig å indikere et problem med binyrene.

Forbered legen din for å sjekke dine nivåer av follikkelstimulerende hormon (FSH) og luteiniserende hormon (LH), som begge er involvert i eggløsning. Et forhøyet FSH-nivå kan noen ganger bety menopause.

Erkjenne at som med de fleste fysiske undersøkelser, vil legen din vil teste din kolesterol, eller lipid, nivåer. Kvinner med PCOS har ofte forhøyet kolesterol og høyt blodtrykk, og det er viktig at legen din overvåke disse nivåene for å redusere risikoen for hjertesykdom.

Vær oppmerksom på at legen kan sjekke din prolaktin (et hormon involvert i amming) nivåer, fordi høyere enn vanlig mengde prolaktin i systemet kan føre til perioder for å stoppe.

Planlegg en thyroid funksjonstest hvis din lege antyder det, siden tyreoidforstyrrelser kan produsere mange symptomer som ligner på de av PCOS.

Gjør deg klar for en blodsukker test (vanligvis krever du drikke sukkerholdig løsning og rask i flere timer). Man kan kjøres for å se om du har insulinresistens, eller har en økt risiko for å utvikle diabetes.

Hint

  • Ikke glem å skrive ned alle symptomene dine - dette vil bidra til å lette disse diskusjonene med din helse profesjonell.
  • Sørg for å få din helse profesjonell er ok før du tar fatt på noen behandling for PCOS eller annen tilstand.