Digidexo.com

Forskjellen mellom Akutt og Kronisk hepatitt C

Forskjellen mellom Akutt og Kronisk hepatitt C


Hepatitt er en sykdom som forårsaker betennelse i leveren. Hepatitt er hovedsakelig forårsaket av virusinfeksjoner, men alkoholmisbruk kan også føre til sykdommen. De fem hepatittvirus inkluderer A, B, C, D eller E. virus som forårsaker sykdommer slik som herpes, mononukleose og cytomegalovirus-infeksjoner kan også føre til leveren å egge. Hepatitt tilfeller er klassifisert som akutt (kortsiktig) eller kronisk (langsiktig). Hepatitt er klassifisert som kronisk når sykdommen påvirker pasienten i minst seks måneder.

Akutt

Akutt hepatitt er den raske, skarpe, smertefulle angrep av sykdommen. Akutte symptomer er mer smertefullt for pasientene, men de varer i bare tre eller fire uker. Avhengig av pasientens immunsystem, akutte symptomer varierer fra mild til alvorlig leversvikt. Enkelte typer av hepatittvirus er mer sannsynlig å skape akutte symptomer som B og E, mens type A og C vanligvis indusere milde symptomer.

Kronisk

Kronisk hepatitt er mindre vanlig og symptomene er mindre alvorlige. Kronisk hepatitt forblir i pasientens system for måneder eller år. Symptomene er vanligvis milde, men kontinuerlig infeksjon og ødeleggelse av vevet forårsaker leverskader som fører til skrumplever. Cirrhose forårsaket av arrdannelse av leveren, og det kan føre til svikt eller leverkreft.

Årsaker

Akutt og kronisk hepatitt forårsaket av forskjellige typer. De er også overføres på en annen måte. For eksempel er hepatitt A en akutt infeksjon og blir overført gjennom fekal-oral ruter fra matsmitte. Hepatitt C og B er fra blodoverføring og hovedformer som forårsaker kroniske symptomer. Narkotika er også årsaker til kronisk hepatitt som alkohol eller medisin. Overforbruk av medisiner som isoniazid (en tuberkulosebehandling) og paracetamol (Paracet) kan føre til kronisk hepatitt.

Symptomer

Symptomer på hver type hepatitt infeksjon er hovedsakelig lett gjenkjennelig med sin alvorlighetsgrad. Kronisk hepatitt symptomer er normalt ikke oppdaget før skrumplever oppstår. Kroniske symptomene er milde, skaper følelser av ubehag og tretthet. Rapid, akutte symptomer alvorlig kvalme, oppkast og smerter i magen. For begge hepatitt-typer, er gulsott fra leversvikt vanlig.

Forebygging

Vaksiner for hepatitt A, B og E er tilgjengelig. Vaksinasjon for type B er anbefalt for alle, er en normalt gitt til personer som er utsatt for sykdommen, og E er vanlig i endemiske områder. Det er ingen vaksiner for typene C og D. Hepatitt D oppstår hos pasienter som er smittet med B, slik vaksinasjon mot B sterkt reduserer risikoen for D. Hepatitt C er en voksende sykdom i sprøytemisbrukere, så bruk av rene sprøyter senker risikoen.