Digidexo.com

Inlay Vs. Onlay

Når du vurderer dental veneers, er det flere ting å forstå. Langt fra å være begrenset til proteser eller fyllinger, kan tannlegen nå reparere eller erstatte deler av de enkelte tenner uten å skade strukturen av tannen, og dermed kan hindre ytterligere nedbrytning. Det er flere viktige forskjeller mellom inlays og onlays som bør diskuteres med en tannlege før du godtar noen prosedyre.

Typer

Innlegg brukes av tannleger for å behandle tenner som har blitt skadet under overflaten av de enkelte tenner.

Plassere et innlegg i tannen pause fremdriften av forfall eller skade og innlegg kan også brukes til å erstatte gamle eller ødelagte metall fyllinger.

Onlays brukes for å hindre forfall i å spre seg inn i en tann; implantater er plassert på toppen av tannen for å erstatte den skadede emalje. Å få en onlay kan hindre en person fra å trenger mer omfattende kirurgi senere.

Begge innlegg og implantater kan være laget av metall, så som gull, eller porselen, og harpiksmaterialer som vil være vanskeligere å skjelne fra ekte tenner.

Funksjon

Begge inlays og onlays er laget for å hindre ytterligere tannråte eller skade; ved å plassere et innlegg eller en onlay på en tann som opplever skader, kan disse tannfyllingsmaterialer stanse utviklingen av forfallet og holde en person fra å miste en tann eller opplever mer strukturelle skader i munnen.
Inlays arbeide ved å være plassert under cusp av en tann. Spisser er ryggene og kanter på overflaten av tennene, særlig jeksler. Inlays er plassert i en del av tannen selv, og erstatte den delen av tannen som har blitt skadet. Implantater arbeide på samme prinsipp, men de er plassert over toppen av en tann i motsetning til i den.

Fordeler

Inlays og onlays tilbyr en rekke fordeler til de som mottar dem. Brukes på en råtnende tann, inlays stoppe skade under cusps av tannen fra framdrift videre og kan erstatte metall fyllinger som forårsaker ubehag eller smerte. Implantater blir brukt til å forhindre ytterligere skade på den øvre del eller overflaten av en tann og kan forhindre behovet for operasjoner som tannkroner, broer eller implantater senere.

En fordel av et innlegg eller pålegg, er at, i motsetning til metallfyllinger, kan de gjøres for å tilpasse fargen av den opprinnelige tann, noe som gjør dem umulig å skille fra en frisk tann.

Betydning

Dental inlays og onlays forhindre pasienter fra å miste tennene. Å få et innlegg eller en bare kan stoppe
skade på en tann fra framdrift noen ytterligere, noe som betyr at den enkelte ikke behøver å ha tannen trekkes eller ty til proteser som et resultat av at forråtnelse.

De med sensitive tenner også får muligheten til en porselen eller harpiks innlagt eller pålegg som vil fjerne smerten oppleves når den er varm eller kald mat og drikke kommer i kontakt med tannen.

Betraktninger

Begrepene innlegg og onlay kan også referere til arkitektoniske eller kunstneriske design teknikker, der det samme prinsippet gjelder. Et materiale anvendt som et innlegg vil bli plassert inn i spor eller åpninger, mens et implantat, som en applikasjon eller bladgull, vil bli påført direkte på overflaten av noe som dekorasjon.