Digidexo.com

Genetikk vs Miljø i fedme hos barn

I de siste tiårene barndommen fedme har blitt et alvorlig bekymring. Overvektige barn er sannsynlig å bli overvektige voksne som kan lider av vektrelaterte konsekvenser, som for eksempel diabetes og hjertesykdommer. Selv om noen barn kan ha en genetisk predisposisjon for å være overvektig, mens andre kan få vekt som et resultat av deres miljø.

DNA Forskning

En studie ledet av Dr. Sadaf Farooqi ved University of Cambridge har bestemt at overvektige barn kan mangle en del av en av de gener i kromosom 16. Fraværet av denne delen av genet øker lysten til å spise.

Tvillingstudier

Studier av tvillinger, slik som den som ble gjennomført av Stunkard, Foch, og Hrubec, har indikert at om lag 75 prosent av risikoen for fedme er knyttet til genetikk, mens 25 prosent av risikoen for fedme er knyttet til miljø.

Miljøfaktorer

Miljøfaktorer, som for eksempel mat tilgjengelighet og muligheter for mosjon, påvirke et barns sannsynligheten for å håndtere fedme. Hvis et barn er i et miljø lastet med usunn mat valg og hvor trening ikke er fremmet, sannsynligheten for fedme øker.

Sosio-demografiske faktorer

Barn i lave økonomiske husholdninger har økt risiko for å bli overvektige på grunn av mangel på frisk frukt og grønnsaker og på grunn av en tilbøyelighet mot usunn mat valg. Også barn i lave økonomiske husholdninger er mindre sannsynlighet for å ha trygge steder å utøve.

Overvinne genetiske og miljømessige faktorer

Til tross for en genetisk disposisjon og miljøfaktorer, kan barna opprettholde en sunn vekt gjennom sunn mat og mosjon. Omsorgspersoner bør tilby barn et utvalg av sunn mat i fornuftige porsjoner. I tillegg bør barn bli oppmuntret til å trene i minst 60 minutter hver dag.